marți, 25 noiembrie 2008

Da Vinci la Opereta

marți, 25 noiembrie 2008
Bine, nu el, ci machete dupa insemnarile lui, intr-o expozitie ce se desfasoara pana pe 31 ianuarie 2009 la Teatrul de Opereta "Ion Dacian".
Dupa ce am vizitat expozitia, am ramas cu impresia ca modelele se pot imparti in doua categorii. Prima cuprinde inventiile cu lanturi, scripeti sau bile, care erau menite sa usureze munca oamenilor prin ridicarea de greutati sau prin reducerea frecarii. Notiunile mele de mecanica au fost insa tocite si uitate in clasa a 9-a si nu am inteles exact modul de functionare al macaralei pentru coloane sau al fierastraului hidraulic. Niste exemple si explicatii accesibile ar fi trezit mai repede atentia vizitatorilor.

Din cea de-a doua categorie fac parte modelele in fata carora pot ramane cu gura cascata si cei care nu au terminat o facultate cu profil tehnic. Alaturi de bine-cunoscutele reprezentari ale bicicletei, elicopterului, parasutei sau deltaplanului, merita vazute si automobilul, omul care merge pe apa, ceasul de noapte, reflectorul si - mai ales - tancul.


Sursa poza: Wikipedia. Mai multe poze pe Metropotam si pe HotNews

Expozitia "Leonardo Da Vinci - Inventiile unui geniu" a adunat peste 20 de milioane de vizitatori la nivel mondial, dar in Romania nu a reusit sa stranga prea multi oameni. In acelasi timp cu mine, se mai plimbau printre exponate vreo cinci curiosi. Nu cred ca de vina este lipsa de interes a romanilor pentru manifestarile culturale, ci mai degraba promovarea slaba facuta de organizatori.

Daca vreti sa va jucati cu masinariile lui Leonardo, le puteti vizita in orice zi, intre orele 11:30 - 22:00. Pentru studenti biletul costa 10 lei.

0 comentarii: