vineri, 14 noiembrie 2008

Le notti di Cabiria/ Nights of Cabiria

vineri, 14 noiembrie 2008
Filmul lui Fellini din 1957 spune povestea unei prostituate, Cabiria, care locuieşte la marginea Romei şi visează la adevărata dragoste, însă trebuie să îndure umilinţă dupa umilinţă. Mai întâi, iubitul ei îi fură poşeta şi o împinge în râu. E salvată de nişte localnici, iar viaţa continuă, cu aceeaşi cadenţă monotonă, noapte după noapte, pe străzile cu noroi din mahalale sau pe bulevardele luxoase din centru. Într-o seară, îl întâlneşte pe Alberto Lazzati, un star de cinema care o conduce la palatul său. Apare însă iubita acestuia, şi Cabiria e nevoită să-şi petreacă toată noaptea în baie, pentru ca dimineaţa să se furişeze afară.
Apoi, Cabiria şi prietenele sale merg să ceară binecuvântarea Sfintei Marii ( o temă pe care o mai întâlnim şi în La dolce Vita “ ), sperând că viaţa ei se va schimba. Dar la Fellini nu există miracole; doar cele fabricate de presă. În acelaşi La dolce vita, ziariştii conving doi copii să mintă că au văzut-o pe Madonna, pentru a avea un subiect. Lumea se strânge să vadă minunea, dar totul nu e decât un spectacol cu lumini şi actori. Viaţa Cabiriei nu se schimbă şi prinţul pe cal alb e un camionagiu excitat.
Deziluzionată, Cabiria se plimbă într-o seară pe străzile din Roma, intră la un spectacol de magie unde îl întâlneşte pe Oscar, un contabil modest şi politicos, care o convinge să se mărite cu el. În culmea fericirii, vinde casa, retrage toţi banii din bancă şi pleacă cu soţul ei să locuiască într-un sat departe de Roma. Totul este însă o nouă minciună. Oscar o înşală şi îi ia banii, vrând să o împingă într-un râu. Nu are curaj, deşi Cabiria îl imploră să o omoare, pentru că nu mai poate supravieţui unei noi dezamăgiri. Oscar fuge, iar Cabiria merge fără ţintă şi nimereşte în mijlocul unei petreceri. Filmul se încheie cu zâmbetul dulce-amar, plin de speranţă al eroinei pregătită s-o ia de la început. Mesajul peliculei poate fi că există lucruri mult mai oribile şi josnice decât viaţa unei prostituate; şi anume să distrugi sufletul unei femei.
Le notti di Cabiria a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin şi un premiu la Cannes pentru cea mai bună actriţă - Giulietta Masina, în rolul Cabiriei.
Cristi

0 comentarii: