sâmbătă, 20 decembrie 2008

Victimele traditiei: "Sa cresti o fata e ca si cum ai uda planta vecinului*"

sâmbătă, 20 decembrie 2008
Aproximativ zece milioane de fetusi de sex feminin au fost avortati in India in ultimii 20 de ani, conform publicatiei medicale britanice The Lancet.
Avorturile selective (facute in functie de sexul copilului) au la baza criterii economice sau care tin de traditie. Fetele sunt vazute ca o povara deoarece parintii trebuie sa le asigure intreaga zestre si sa organizeze nunta atunci cand ele se casatoresc. Parintii mirelui nu contribuie cu nimic. De asemenea, baietii sunt cei care fac muncile grele in gospodarie, lucreaza la camp, preiau afacerile, aduc bani si duc numele familiei mai departe, pe cand, dupa casatorie, tinerele isi parasesc rudele si se muta in casa sotului. Pe de alta parte, daca fata ramane nemaritata, asupra familiei ei cade o mare rusine.

Practica avortului s-a generalizat odata cu posibilitatea efectuarii unei ecografii prenatale care ii ajuta pe parinti sa afle sexul copilului. Daca nu sunt avortati, multi copii de sex feminin sunt otraviti, sufocati sau ingropati de vii dupa nastere. Mamele care nasc fete sunt supuse unei presiuni psihice din partea familiei, iar statusul lor decade.

Se preconizeaza ca in India numarul barbatilor va fi cu 25 de milioane mai mare decat cel al femeilor pana in 2020. Pentru a contracara acest dezechilibru si a pune capat abuzurilor, statul a interzis dezvaluirea sexului copilului in urma ecografiilor prenatale, in speranta ca astfel numarul avorturilor va scadea. Cu toate acestea, multe clinici particulare au gasit metode de a notifica parintii in schimbul unor sume de bani. De exemplu, daca ecografia a aratat o fata, buletinul de analiza va fi semnat cu cerneala rosie, iar daca nu, semnatura va fi cu cerneala albastra. In plus, doar 15% dintre avorturile care au loc in India sunt legale. Alte masuri luate sunt infiintarea unor centre unde fetele nou-nascute pot fi aduse si deschiderea unor conturi bancare in care Guvernul depune o suma de bani pentru fiecare fata nascuta.

O situatie similara se intalneste in China, Taiwan si alte tari din estul Asiei. Poate ca mai degraba decat pedepsirea cu inchisoarea a celor care se dovedeste ca fac avorturi selective, ar trebui sa se incerce schimbarea mentalitatilor si consolidarea rolului femeilor in societate.

*Mai multe povesti in The Guardian.

0 comentarii: