miercuri, 24 decembrie 2008

Curiozitati despre Craciun

miercuri, 24 decembrie 2008
-> Noul Testament nu dezvaluie data nasterii lui Iisus Hristos. Ziua de 25 decembrie a fost stabilita de Biserica si se sarbatoreste incepand cu secolele IV-V. Potrivit unor studii recente, Iisus s-ar fi nascut de fapt pe 17 iunie.

->
In Evul Mediu, brazii de Craciun erau atarnati cu varful in jos.

-> Primul care a avut idee sa impodobeasca bradul cu lumina a fost Martin Luther. Intr-o seara, plimbandu-se pe drum, a vazut stele stralucind si i s-au parut frumoase printre brazi. Ajuns acasa, a redat stralucirea stelelor prin lumanari.

-> Mos Craciun lucreaza 31 de ore datorita diferentelor de fus orar pe glob. Un inginer finlandez a calculat ca Mosu' trebuie sa zboare cu 5800 km/secunda pentru a duce cadouri tuturor copiilor. Viteza a fost calculata la o densitate medie de 48 locuitori/kilometru patrat de planeta si o distanta medie de 20 de metri intre locuinte.

-> La posta din Montreal sosea un numar mare de scrisori adresate lui Mos Craciun. Pentru a nu-i dezamagi pe copii, angajatii postei au inceput in 1974 sa raspunda acestor scrisori in numele Mosului. Din 1983 programul de raspunsuri a devenit oficial, iar Mos Craciun a primit o adresa speciala:
SANTA CLAUS
NORTH POLE H0H 0H0
CANADA

Anual sunt primite aproximativ un milion de scrisori si fiecareia i se raspunde in aceeasi limba in care a fost scrisa.
-> Mos Craciun locuieste in Muntii Korvatunturi din Lapland, Finlanda, pe granita fino-rusa. (Ciudat, cand eram mica, eu stiam ca locuieste in Cer.)

-> Comandamentul Nord-American de Aparare Aerospatiala (NORAD) a lansat un program de urmarie prin satelit a traseului Mosului in noaptea de Ajun. In jur de 800 de voluntari petrec ziua de 24 decembrie dand informatii prin telefon asupra pozitiei lui Mos Craciun. Online, drumul cadourilor poate fi urmat la Norad Tracks Santa.

In final, varianta originala a unui cantec celebru:


Surse curiozitati: Google si Wikipedia.

Sa aveti un Craciun frumos!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Am urmarit si eu traseul Mosului :))

Craciun fericit!!

Jimmy spunea...

Si a ajuns si pe la tine? Ce ti-a adus?
Craciun fericit si tie