joi, 29 ianuarie 2009

Pol Pot şi teroarea khmerilor* roşii

joi, 29 ianuarie 2009

Există în colecţia de tirani ai lumii, pe lângă Hitler, Stalin sau Mussolini, şi actori secundari, exotici, cu patologii la fel de interesante. Unul dintre aceştia este Pol Pot, conducătorul Cambodgiei între 1976 şi 1979, considerat criminalul secolului. Pe numele său adevărat Saloth Sar, Pol Pot s-a născut în 1925 şi a studiat între anii 1948-1952 la Paris, unde intră în contact cu doctrina comunistă şi extrema stângă franceză. Întors în Cambodgia, aflată încă sub dominaţia franceză, în 1953 se alătură mişcării comuniste Issarak, o mişcare naţionalistă înfiinţată în 1936. În 1960, Pol Pot înfiinţează Partidul Muncitorilor din Cambodgia, iar trei ani mai târziu devine singurul conducător al partidului, odată cu îndepărtarea lui Tu Samuth.

În 1970, generalul Lon Nol îl îndepărtează de la conducerea ţării pe prinţul Sianouk şi instaurează un guvern proamerican. Începe războiul civil între khmerii roşii conduşi de Pol Pot şi sprijiniţi din exil de prinţul Sianouk şi trupele guvernului condus de Lon Nol. La 17 aprilie 1975, khmerii roşii intră în Phnom Penh, capitala Cambodgiei, iar Pol Pot proclamă Republica Populară Kampuchia şi începe opera sa de reconstrucţie a ţării. Această reconstrucţie viza edificarea unei societăţi agrare, bazate pe cultivarea orezului, interzicerea banilor şi a comerţului, precum şi desfiinţarea oraşelor. În acest sens, în numai 72 de ore, două milioane de cambodgieni sunt forţaţi să părăsească capitala Phnom Penh, fără să fie mutaţi într-un loc anume. Populaţia Capitalei simboliza “leagănul corupţiei şi paraziţii statului agrar“, după cum perora Pol Pot în faţa khmerilor roşii. Începea exterminarea tuturor inamicilor regimului. Violenţa regimului s-a îndreptat împotriva intelectualilor, străinilor, în special a vietnamezilor despre care Saloth Sar credea că vor invada Cambodgia, musulmanilor, budiştilor, orăşenilor şi chiar împotriva membrilor partidului, opozanţi ai lui Pol Pot. În total, numărul victimelor se ridică la aproape două milioane de oameni, dintr-o populaţie de şapte milioane. Aceştia au fost omorâţi de către khmerii roşii sau au murit din cauza inaniţiei sau extenuării în lagărele de muncă.

Exterminarea populaţiei vietnameze din Cambodgia a condus la o intervenţie militară a Vietnamului în 1979. Pol Pot a fost nevoit să se refugieze în jungla de la graniţa cu Thailanda, dar khmerii roşii au păstrat controlul asupra unei părţi însemnate a Cambodgiei, mai ales că ONU nu a recunoscut noul guvern instalat de trupele vietnameze. Luptele între guvernul de la Phnom Penh şi khmerii roşii au continuat până la moartea lui Pol Pot în 1998. Pol Pot nu a fost niciodată adus în faţa unui tribunal; a murit în patul său, în districtul Anlong Veng, controlat de khmerii roşii.

Urmăriţi filmuleţul pe care nu pot să-l uploadez. Interviu cu Pol Pot.

*de la grupul etnic predominant în Cambodgia.

Surse:
Wikipedia
www.adevarul.ro/articole/pol-pot-satrapul-secolului-xx.html
http://theunexplainedmysteries.com/images/PolPot.jpg

Cristi

0 comentarii: