luni, 2 februarie 2009

Slumdog Millionaire

luni, 2 februarie 2009

M.I.A-PAPER PLANES

India. Foame. Saracie. Dragoste. Cersetori. Supravietuire. 2 frati. 7 cuvinte care rezuma Slumdog Millionaire.

Filmul urmareste copilaria si adolescenta a doi frati, Jamal si Salim, pe fundalul unei Indii dezbracate de misterul si fascinatia create in jurul ei de europeni. Un Bombay (Mumbai) acoperit de gunoaie, cu strazi inguste si aglomerate, cu case saracacioase si cu copii care se joaca printre daramaturi. O opera de fictiune care distruge miturile si arata adevarata viata a unor oameni nevoiti sa se adapteze valorilor capitalismului de import.

Jamal si Salim isi pierd mama intr-una dintre luptele intre hindusi si musulmani si sunt obligati sa se descurce singuri. Lor li se alatura o pustoaica, Latika, si toti trei isi duc traiul printre mormane de gunoi pana sunt gasiti si luati de un mafiot care ii pune sa cerseasca. Salim este remarcat si devine un fel de coordonator al grupului de cersetori pana cand afla ca fratele sau urmeaza sa fie orbit (cersetorii orbi castigau dublu fata de cei care puteau sa vada). Cei doi baieti reusesc sa fuga, dar Latika este prinsa.
Timpul trece, iar Jamal si Salim apeleaza la diverse smecherii pentru a supravietui. Fura, vand lucruri furate, fac pe ghizii la Taj Mahal si inventeaza povesti. Mai ca ai vrea sa te alaturi si tu aventurii lor, prezentata in nuante amuzant-optimiste.
Peste ani, Jamal hotaraste sa se intoarca dupa Latika, pe care o gaseste ca dansatoare intr-un bordel, asteptand sa afle cine da cel mai mult pentru virginitatea ei. Cei doi frati incearca sa o salveze, dar sunt gasiti de mafiotul de la care fugisera, iar Salim il impusca. Tot Salim o vrea pe Latika numai pentru el si il ameninta pe Jamal ca il omoara.

De aici, Slumdog Millionaire urmeaza povestea clasica a filmelor americane. Eroul care lupta ca sa isi recupereze iubita; iubita fortata sa stea langa un barbat care se poarta urat cu ea si sa ii suporte toate capriciile; fratele devenit interlop, dar care sfarseste prin a-i ajuta pe cei doi indragostiti; regasirea indragostitilor. Cu toate astea, povestea reuseste sa te captiveze pana la final, iar concluzia este una simpla si incontestabila: "Asa a fost scris".

Poate va intrebati de ce filmul se numeste "Vagabondul milionar". Ei bine, Jamal participa la varianta indiana a concursului "Vrei sa fii miliardar" si reuseste sa ajunga la ultima intrebare pana sa fie luat de politie si anchetat pentru frauda. Intreaga actiune este povestita de baiat anchetatorilor, sub forma de flashback-uri. Se dovedeste ca este nevinovat, lanseaza o isterie in India si castiga premiul cel mare. Na, ca v-am dezvaluit tot acum. Intrebarea finala mi s-a parut cam usoara, pana si la ei se invata in scoala generala, dar e simpatica si are legatura cu restul actiunii.

Suspansul este intretinut de cele doua planuri temporale desfasurate in paralel, iar atmosfera este creata de ritmul alert, de muzica bine aleasa si de elementele de dramatism presarate pe parcursul filmului. Slumdog Millionaire este adaptarea romanului "Q and A" al indianului Vikas Swarup, a fost regizat de Danny Boyle (se mai lauda el si cu Trainspotting) si de Loveelen Tandan, a castigat vreo 42 de premii, este nominalizat la 11 Oscar-uri si se afla pe locul 34 in Top 250 IMDB.

Uitati si traileru'



Jimmy, ursu' cu sapca.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte trist filmul, chiar daca are un Happy End.

Anonim spunea...

mda, am auzit despre el. sa il si vedem.

Jimmy spunea...

@ iulia: Mi se pare interesant ca un grup de oameni din Mumbai a protestat fata de el, zicand ca "locuitorii mahalalelor sunt oameni, nu caini". Bine, nu avea cum sa multumeasca pe toata lumea.
(sursa: http://www.cinemagia.ro/news.php?news_id=11219 )

@ bagatere: Wellcome.