joi, 30 aprilie 2009

Oameni torturati in China

joi, 30 aprilie 2009
provincia Jilin, China, 1992
Li Hongzhi intemeiaza practica spirituala cunoscuta ca Falun Gong sau Falun Dafa. Ea imprumuta elemente din budism, taoism, confucianism si miscarea New Age. Are la baza principiile de adevar, bunatate si toleranta. Practicantii combina exercitiile cu meditatia in incercarea de a " atinge nivele superioare ale constiintei".

Miscarea se raspandeste rapid in restul Chinei si in alte tari. Conform unor statistici ale guvernului, cativa ani mai tarziu in China sunt aproximativ 70 de milioane de practicanti.


Beijing, 1999
Pe 25 aprilie 10.000 de membrii ai Falun Gong se aduna in fata cladirii Partidului Comunist ca sa protesteze impotriva arestarii unor practicanti si sa ceara recunoasterea oficiala a miscarii. Este un protest tacut, timp de 12 ore participantii citesc sau mediteaza, pe urma se intorc la casele lor.

Trei luni mai tarziu sute de oameni sunt arestati. Falun Dafa este declarata ilegala in China din cauza ca este implicata in activitati ilegale, imprastie minciuni, incita la violenta si pune in pericol stabilitatea sociala. Mass-media controlate de stat incep propaganda pentru defaimarea ei. Este creat Oficiul 6-10 pentru a supraveghea aplicarea terorii. "Guvernul chinez nu poate intelege cum un numar atat de mare de oameni se poate reuni pentru o cauza comuna, fara sa reprezinte o amenintare la adresa statului.", afirma un sustinator al miscarii.


China, prezent.
Exista numeroase marturii care sustin ca practicantii Falun Gong arestati sunt torturati, inchisi pe nedrept, dusi in lagare de munca si supusi abuzurilor psihice. 66% din cazurile de tortura inregistrate in China sunt legate de membri ai miscarii.

In 2006 Epoch Times publica o serie de articole conform carora guvernul chinez coordoneaza recoltarea de organe de la cei arestati. Lor li se fac teste de sange si urina pentru a verifica compatibilitatea cu cei care primesc organele. In articole se afirma ca detinutului caruia ii sunt recoltate organele i se injecteaza o substanta care ii opreste inima, organele ii sunt scoase si vandute, iar trupul este incinerat. Acuzatiile sunt sustinute de investigatia ulterioara a doi canadieni, un avocat si un politician.

Membrii Falun Gong din afara Chinei incearca sa atraga atentia asupra situatiei practicantilor chinezi prin  manifestatii desfasurate in diferite tari, in special in SUA. Organizatii precum Amnesty International şi Human Rights Watch isi manifesta ingrijorarea fata de cazurile de tortura din China si de incalcarea drepturilor omului si cer Organizatiei Natiunilor Unite si guvernelor sa intervina.

M-a rugat cineva sa pun petitia asta pe blog


Metode de tortura
Sursa: wiki

Jimmy

1 comentarii:

Irina spunea...

Multumesc mult pentru informare! >:D<