duminică, 19 iulie 2009

Micul dictionar al evreilor

duminică, 19 iulie 2009
  • Sabatul - comemoreaza ziua de odihna a lui Dumnezeu, dupa cele 6 zile ale creatiei. Incepe vineri, inainte de apusul soarelui si se sfarseste sambata, dupa asfintit. Femeile aprind lumanari si se spun rugaciuni deasupra vinului (Kiddush) si deasupra painii (Mohtzi). In timpul acestei sarbatori, evreii nu au voie sa faca nici un fel de munca, nici macar sa aprinda focul, sa scrie sau sa foloseasca bani. Interdictia aprinderii focului s-a extins la interzicerea folosirii masinii si a electricitatii.
  • Shalosh regalim (Cele trei festivaluri ale peregrinarii) - in Egiptul Antic si Iudeea, evreii faceau pelerinaje pana la Ierusalim, pentru a aduce ofrande in Templul Sfant. Dupa distrugerea templului (de catre romani), pelerinajul nu a mai fost obligatoriu.
  1. Pesach - simbolizeaza eliberarea evreilor din robia egipteana si iesirea din Egipt, sub conducerea lui Moise. Nu se mananca paine sau produse dospite.
  2. Shavout - evoca momentul cand lui Moise ii este revelata Tora (primele cinci capitole ale Vechiului Testament) pe muntele Sinai.
  3. Sukkot - comemoreaza cei 40 de ani de ratacire prin desert, in drum spre pamantul fagaduit. Sunt construite adaposturi temporare in care se mananca timp de sapte zile, pentru a aminti de cele in care au locuit evreii in timpul exodului.
  • Rosh Hashanah (Ziua Reamintirii) - anul nou ebraic, marcheaza inceputul unei perioade de zece zile in care evreii trebuie sa ceara iertare apropiatilor pentru greselile facute fata de ei in anul care a trecut.
  • Yom Kippur (Ziua Ispasirii) - ultima dintre cele zece zile amintite anterior, in care evreii se imbraca in alb si se roaga pentru iertarea pacatelor. In aceasta zi nu au voie sa bea sau sa manance, sa se spele, sa se dea cu lotiuni sau sa aiba relatii sexuale.
  • Hanukkah (Sarbatoarea luminilor) - comemoreaza victoria evreilor macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să elenizeze popoarele de sub dominaţia sa şi să distrugă religia evreiască. Preotii mai aveau ulei pentru mentinerea aprinsa a flacarii sfante din Templul din Ierusalim pentru inca o zi. Se spune ca, in mod miraculos, lichidul a ars opt zile, timp in care s-au preparat cantitatile de ulei necesare. Hanukkah nu este o sarbatoare importanta a religii mozaice, dar este printre cele mai cunoscute in Occident.
  • Brit milah - ritualul prin care bebelusii de sex masculin sunt circumcisi in a opta zi de viata. Tot atunci primesc si numele lor evreu. Zeved Habat, o ceremonie pentru botezarea fetelor, se bucura de o popularitate limitata.
  • Bar Mitzvah si Bat Mitzvah (pentru fete) - ritualul de trecere de la copilarie la maturitate. La fete are loc la 12 sau la 13 ani, iar la baieti la 13.
  • Casatoria - se face intr-un chupah. La sfarsitul ceremoniei, mirele sparge o sticla cu piciorul, ca simbol al distrugerii Templului Sfant si al imprastierii poporului evreu.

Sursa text si poze: Wikipedia


Jimmy

3 comentarii:

iulia spunea...

Mda, foarte buna culturalizarea, bun si textul ca doar e... paste... Cert e ca nu vreau in vreo viata viitoare sa fiu evreu si la doar 8 zile din viata sa-mi taie puta :P

Tot urata e noua fata

Jimmy spunea...

Nu e paste, e documentare:P

Nu-i nimic, o sa te obisnuiesti cu ea.

iulia spunea...

ya ya ya