vineri, 24 iulie 2009

Acesti romani au cazut vicitma altor romani

vineri, 24 iulie 2009
"Sub totalitarism - citim pretutindeni -, romanii au fost masificati; adevarata personalitate a fiecaruia dintre cei care au trait intre 1948 si 1989 nu s-a putut exprima cu adevarat si pe deplin. Sub totalitarism, romanii au fost lipsiti - cu forta si impotriva propriei vointe - de putinta de a construi destine individuale, de posibilitatea de a-si alege soarta, de a formula opinii politice, de a-si exprima gandurile. Sub totalitarism, romanii au trait sub imperiul fricii, asemenea unor fiinte traumatizate, in permanenta defensiva, framantate de grija traiului de fiecare zi."
"Aceste imagini epico-morale nu descriu societatea romaneasca din perioada totalitara, ci felul in care societatea romaneasca din anii '90 este dispusa sa isi aminteasca de comunism." [...]
"Aceasta interpretare a istoriei totalitare romanesti este menita sa ne faca sa uitam. Sa uitam ca romanii care au fost executati, intemnitati, internati, persecutati sau exilati vreme de cinci decenii n-au fost executati, intemnitati, internati, persecutati sau exilati de la sine, prin puterea si fapta unor instante impersonale pe care le numim "totalitarism", "comunism", "partid" ori "securitate". Toti acesti romani au cazut vicitma altor romani, promotori ai totalitarismului, teoreticieni ai comunismului, activisti ai partidului, lucratori ai securitatii. Daca romanii din prima categorie, cea a victimelor, nu poarta in niciun fel raspunderea pentru suferinta lor personala si pentru drama lor colectiva, romanii din cea de-a doua categorie au ales, fiecare in parte si toti impreuna, sa devina si sa actioneze in calitate de promotori ai totalitarismului, teoreticieni ai comunismului, activisti ai partidului, lucratori ai securitatii."
Daniel Barbu in Prefata la Liberalism si Democratie, de Norberto Bobbio

1 comentarii:

Virginica Maria spunea...

mi-l aduc aminte din documentarul "apocalipsa dupa Cioran"....un bun prieten de-al lui Cioran.