luni, 23 noiembrie 2009

Locul unde lifturile nu opresc niciodata

luni, 23 noiembrie 2009
"Opreste si la 8", striga o asistenta prin usa liftului apoi bate de doua ori cu palma in metalul cenusiu. Bufnitura rasuna puternic pe holul aproape gol. Liftul ajunge abia dupa cateva minute, iar femeia se urca.

Din cele opt lifturi ale spitalului X, doar trei functioneaza, dar nici acelea nu vin cand sunt chemate. La parter, langa ele, se afla o placuta care anunta daca ascensorul opreste la etajele pare sau impare. Astazi insa, femeia bondoaca, in halat alb, care conduce unul din ele - sta inauntru pe un scaun si apasa pe butoane - s-a hotarat sa faca o concesie. Opreste la orice etaj ai nevoie daca apuci sa te urci... sau daca strigi prin usa dupa ea.

Doi batrani se plimba de la un ascensor la altul si apasa pe toate butoanele: sageata sus, sageata jos, butonul cel mare din mijloc. Mosneagul  se apropie de o tanara si, in timp ce paseste, tacanitul facut de bastonul lui aminteste de sunetul ritmic al unei pendule. 
"Stiti cumva unde sunt scarile, domnita?", o intreaba
"Uitati acolo, dupa usa aia", raspunde ea si arata cu degetul una din usile de pe culoar.
"Tati, tu nu poti sa cobori atata pe scari. Stam aci, ca tre sa vie, manca-l-ar lupii sa-l manance", intervine batrana si isi aranjeaza mai bine basmaua pe cap.
Dupa aproape 20 de minute, un lift opreste si la etajul 8, iar cei doi se grabesc sa urce.

O asistenta si-un brancardier isi fac aparitia pe hol, impingand o targa catre unul dintre lifturi. Targa este acoperita cu un cearceaf alb sub care se ghiceste conturul unui trup. De sub cearceaf se vad doua talpi. Cel mort nu trebuie sa astepte. Pentru el liftul vine repede.

***
In spitalul Y, rezultatele analizelor pacientilor au mari sanse sa fie proaste chiar daca ei nu au nimic Pacientii sunt mintiti pentru ca dupa ce iau medicamentele recomandate de doctor, sa revina pentru noi analize si sa vada daca starea lor s-a imbunatatit. Cu alte cuvinte, oamenii dau bani in doua randuri medicului si celui care le ia sange, desi erau sanatosi de prima data. Tot aici, daca nu primesc bani de la bolnavi, asistentelor le scapa din vedere sa schimbe perfuzia goala a acestora cu una noua.

***
La spitalul Z, un nou-nascut a fost uitat intr-un aparat de fototerapie*. Razele ultraviolete emise de el i-au provocat bebelusului arsuri pe 20% din suprafata corpului.


Cele trei povesti mai sus relatate sunt copiate din realitatea inconjuratoare. Nu conteaza numele spitalelor. Ele se pot petrece oriunde.

*Fototerapie = utilizarea radiatiilor (ultraviolete, infrarosii sau laser) provenite de la o sursa de lumina naturala sau artificiala pentru tratarea unor boli.
Sursa definitie si mai multe informatii, aici.

Jimmy

2 comentarii:

Raze spunea...

Oh da, imi amintesc de episoadele astea, din timpul incursiunilor mele prin spitale.

A intra intr-un lift de spital e ca si cum ai pasi pe un alt taram.

iulia spunea...

Prin primul spital am trecut si eu; intial am crezut ca va ajuta la ceva treaba asta cu lifturile care opresc la etaje pare sau impare, dar pe urma m-am convins ca e o prostie si ai mari sanse sa stai si juma h pana vine liftul. Doar in Romania stai la coada pentru a urca scarile, astepti juma h sa vina liftul etc etc