miercuri, 29 decembrie 2010

Monkey-Pirate-Robot-Ninja-Zombie

miercuri, 29 decembrie 2010
O statistica spune ca intre 75 si 80% dintre jocurile de "Foarfeca-Hartie-Piatra" se termina la egalitate atunci cand participantii se cunosc bine. Monkey-Pirate-Robot-Ninja-Zombie este versiunea de secol XXI a celebrului joc in care gesturile si obiectele semnificate au fost inlocuite pentru a reduce posibilitatea obtinerii unui rezultat egal - cel putin la inceput. Ca bonus, fiecare gest este insotit de un sunet tembel specific.

Sagetile arata cine pe cine bate.
Reguli
Maimuta il pacaleste pe ninja si il scoate din priza pe robot.
Semn: gheara
Sunet: ee-ee-ek!



Piratul il ineaca pe robot si face frigarui din carnea maimutei.
Semn: pistol
Sunet: arrrr!



Robotul il sufoca pe ninja si il striveste pe zombie.
Semn: cel pentru piatra
Sunet: ex-ter-min-ate!



Ninja il decapiteaza pe zombie si il bate pe pirat la karate. 
Semn: cel pt hartie
Sunet: keee-ah!



Zombie il mananca pe pirat si o maltrateaza pe maimuta.
Semn: mana care vrea sa apuce ceva
Sunet: braaaaainss!

Detalii si explicatii foto de pe blogul inventatorului jocului, Mark Rayner.

Etape:
1. Jucatorii isi misca pumnul de sus in jos in timp ce rostesc numele jocului (Monkey! Robot! Pirate! Ninja! Zombie!) sau numara pana la 5.
2. La "zombie",  fiecare face gestul si sunetul corespunzator personajului ales.
3. Se determina castigatorul.
4. Revenire la pasul 1.

Istoria "Rock - paper - scissors"
Provenienta RPS este incerta. Unii spun ca se trage dintr-un joc chinezesc de prin 200 I.Hr. Altii ca e din Japonia aceleiasi perioade si se numeste Jan-Ken, din Africa sau din Peninsula Scandinava (mai multe, aici). Difera si numarul de variante in care se gaseste, de la obiectele folosite pana la numarul de arme. Una dintre versiuni, Rock-paper-scissors-lizard-spock, a fost popularizata de serialul TV The Big Bang Theory. Il las pe Sheldon sa explice:


O alta varianta cuprinde 101 de semne si peste 5000 de posibile rezultate. Tot ce nu vreti sa stiti despre RPS-101 gasiti aici. O casa de licitatii din New York a castigat dreptul de a vinde o colectie de arta in valoare de 20 de milioane $ - care continea tablouri de Cezanne, Picasso si van Gogh - dupa ce si-a invins competitoarea intr-un joc de foarfeca-hartie-piatra.

Jimmy

2 comentarii:

Ursulinul Mishwoo spunea...

N-am inteles nimic! la ce ajuta acest joc al semnelor? Ce spun ele despre ce?

Jimmy spunea...

E un fel de dat cu zarul. Te ajuta sa iei decizii si rezolva dispute amicale. Cine pierde trebuie sa indeplineasca de obicei o sarcina de care n-are nimeni chef :P

Poate fi si un joc de omorat vremea, doar de dragul competitiei. In SUA, unde se tin campionate de orice, sunt concursuri de rock-paper-scissors cu strategii de actiune si tot tacamul.