miercuri, 1 decembrie 2010

Torturi de nunta celebre

miercuri, 1 decembrie 2010
Printul William - ala care mai are mult de asteptat pana sa ajunga pe tronul Angliei - si Kate Middleton s-au logodit si se vor casatori in primavara lui 2011. Pana se hotarasc cofetarii, bucatarii, PR-istii, regina si viitorii insuratei cate etaje o sa aiba tortul de nunta, haideti sa vedem cum au aratat torturile la alte cateva nunti regale. 

Printesa Elisabeta si Locotenentul Filip Mountbatten (mai cunoscuti astazi ca Elisabeta a II-a si Printul Filip, Duce de Edinburgh) au avut un tort cu patru etaje care avea 225 de kg si 2,75 metri inaltime. Era decorat cu scene din viata celor doi si cu imagini ale palatului Buckingham si castelului Windsor. A fost taiat cu sabia lui Filip. Printre ingrediente se numarau cirese caramelizate, coniac, scortisoara, struguri, lamaie (reteta completa, aici).
1947, Tort retro-chic. Sursa
Elisabeta si Filip. Rochie alb-fildes si orhidee albe. Sursa

Charles, print de Wales & Lady Diana au avut 27 de torturi la nunta. Tortul taiat de Charles era facut din martipan si fructe (reteta) si decorat cu porumbei de zahar (cah), embleme ale marinei britanice si literele C&D. In varf avea trandafiri, crini si orhidee. Bucatarii au pregatit doua torturi identice ca sa aiba unul de rezerva in caz de accident, iar prepararea lor a tinut doua saptamani.
La un an dupa moartea Dianei, o felie a fost vanduta la licitatie cu 17 000 lire sterline, mai mult decat a costat intregul tort.
1981. Sursa
Diana si Charles. Sursa

Printul Rainier al III-lea si actrita Grace Kelly au avut un tort cu sase etaje. Baza lui aminteste de stanca pe care sunt ridicate Palatul si Catedrala din Monaco. 
Se spune ca Elisabeta a II-a a refuzat invitatia la nunta pe motiv ca vor veni prea multe vedete de cinema. Gracie a avut o zestre de 2 milioane $ si a fost nevoita sa faca un test de fertilitate inainte de casatorie. A renuntat sa mai interpreteze roluri in filme si toate cele in care aparea au fost interzise in Principat. Cateva imagini din viata ei, aici.
1956. Sursa
Grace & Rainier. Sursa

Casatoria printului Felipe al Spaniei cu Letizia de Ortiz a avut o tripla incarcatura emotionala. A venit la cateva luni de la atentatele de la Madrid din 2004. In plus, spaniolii nu mai avusesera parte de o nunta regala oficiala de aproape 100 de ani - timp in care Franco a luat puterea, iar Juan Carlos, actualul rege, s-a insurat in afara tarii. Nu in ultimul rand, jurnalista Letizia Ortiz poate deveni prima regina a Spaniei fara sange albastru. 

Tortul a fost pe masura nuntii, nu unul alb, urias, traditional, ci unul care incorpora cele trei culori ale steagului spaniol. Tortul poarta denumirea de "Gianduja Real", iar la prepararea lui s-au folosit numai ingrediente naturale: dovleac, ciocolata cu lapte, ciocolata neagra, migdale (reteta completa, in spaniola). Etajele lui - fiecare un tort in sine - erau aranjate in spirala de-a lungul unei panglici de ciocolata. 
2004. Sursa
Letizia si Felipe. Sursa

Intalnirea printului Frederik al Danemarcei cu Mary Donaldson pare copiata din filmele americane siropoase: fata-il-cunoaste-pe-print, fata-nu-stie-ca-baiatul-e-print, baiatul-si-fata-se-indragostesc-si-se-casatoresc, fata-ajunge-printesa. Cei doi au avut un tort crem, elegant, cu multe etaje si multi trandafiri roz si doua mascote simpatice care le semanau de minune.
2004. Sursa
mascotele grasune de pe tort
Mary si Frederick. Sursa

Alte poze cu torturi:
Royal Forums
Clara Designer Cakes
Let Her Bake Cake
Alte surse 
Elisabeta II si Filip: Hello Magazine
Charles si Diana: Love Tripper
Rainier si Grace: Wikipedia, HubPages
Felipe si Letizia: BBC, Food Arts

Jimmy

1 comentarii:

iulia spunea...

bine, astept si materialul cu torturi ne-celebre