marți, 4 ianuarie 2011

Cine n-are elicopter, să stea acasă

marți, 4 ianuarie 2011
Din înaltul cerului, România trebuie să fie tare frumoasă. Avem munţi trufaşi şi lacuri cristaline, ogoare prospere, de un galben dulce, sate liniştite cu case mici, dar mândre, răzleţite prin văi adânci, avem câmpii şi dealuri, râuri şi fluvii năvalnice, avem floră de toate culorile, ce mai, avem de toate.

Doar când cobori din elicopter vezi că de fapt ogoarele sunt pârloage, pe care cresc păpădii de-un galben dulce, sticlele de plastic strălucesc în bătaia soarelui pe lacurile patriei, casele sunt cocoşate, d-abia se ţin drepte, iar ca să ajungi la munţii mândri îţi trebuie răbdare seculară. Sau poate un elicopter.

A fost din nou coadă către staţiunile de pe Valea Prahovei, trenurile au mers şi în 2010 cu viteza melcului la bătrâneţe, întârzieri au fost din plin, autostrăzi tot nu avem, dar avem, totuşi, brand de ţară. Având în vedere ţara neobişnuită în care trăim, am putea să le oferim turiştilor plictisiţi din Occident o experienţă imposibilă în ţările lor cu autostrăzi şi trenuri de mare viteză şi funcţionari zâmbitori şi amabili. Ar trebui să ne schimbăm strategia în materie de turism. În loc de ''Explore the Carpathian Garden'', poate ar fi mai nimerit sloganul ''Explore the Carpathian Madness''. Sau: ''România, niciodată plictisitoare''. Ar fi mai sincer şi poate mai atractiv pentru cei care doresc turism extrem şi o ieşire din monotonia perfecţiunii din ţările lor.

Bineînţeles că nu putem aştepta să se rezolve toate problemele României ca să ne promovăm în exterior. Avem nevoie acum de imagine de ţară, de brand, de strategie, dar, pe lângă cuvinte, mai avem nevoie şi de drumuri, servicii de calitate, investiţii serioase şi contracte cu mari firme de turism. Pentru că un brand e o promisiune, iar o promisiune neonorată nu-i aduce pe turişti înapoi. Ne trebuie civilizaţie. Asta dacă nu vrem să rămânem doar o curiozitate la periferia Uniunii Europene, unde oamenii vin să observe spectacolul sărăciei şi carnavalul lucrurilor de-a-ndoaselea.

Cristi

2 comentarii:

A. Drinker spunea...

Cristi, si din avion se vede vare e romania si care orice alta tara vecina, fara nevoie de harta sau ghid sau delimitari. Parcelari haotice, case "allan dala" etc. Cred ca si pe google earth se vede clar care e romania. Cu alte cuvinte, mai repede iti dai seama de la inaltime in ce hal suntem, cand privesti asa, sa zicem holistic si prin comparatie directa proxima si nemijlocita.

Ursulinul Mishwoo spunea...

Am facut de la Zarnesti la Campina 1:30 in 31 decembrie. În 2 ianuarie, cale întoarsă ân 4:45 !