sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Nimic despre Eminescu

sâmbătă, 15 ianuarie 2011
Data nasterii lui Mihai Eminescu, 15 ianuarie 1850, va coincide incepand de anul acesta cu Ziua Nationala a Culturii, printr-o lege promulgata in decembrie. Luat oarecum pe nepregatite, Ministerul Culturii nu a avut timp sa stabileasca un program foarte elaborat pentru a celebra noua sarbatoare. Manifestarile din Bucuresti si din restul tarii se rezuma la expozitii, lansari de carte, conferinte si concursuri de poezie si - cele mai tari, relatate de Adevarul - recitari din opera poetului in fata unui bust al sau din Orsova si o slujba de pomenire in Ipotesti (locul unde s-a nascut Eminescu). 
Asteptam anul viitor evenimente mai multe si mai diverse, dedicate si altor oameni de cultura -ca d-aia e ziua culturii nationale - ceva festivaluri de teatru, concerte, interviuri si, peste doi ani, o zi libera :).

Eminescu demitizat
Ma feresc sa scriu despre Eminescu in termenii-sablon de "poetul national" si "luceafarul poeziei romanesti". Fuck that! Incercand sa surprinda esenta, etichetele reusesc doar sa o piarda. Eminescu a facut mai mult decat sa se uite pe geam si sa scrie poezii. A fost un scriitor - om printre scriitorii - oameni Caragiale, Maiorescu, Slavici, Creanga din perioada de glorie a Junimii. Stia filosofie, istorie, economie, era fascinat de Schopenhauer, de Vedele Indiei Antice si de Confucius. A expus vreo cateva teorii sociologice. A inceput cursuri pe la Viena si Berlin si a renuntat la ele. A fost o persoana a contrastelor, trecand de la stari de liniste si optimism naiv la melancolie si disperare. 
„Omul acesta a trăit, mai des mâhnit, mai rar vesel, într-un cerc foarte restrâns de prieteni. Dar era şi un om ciudat! El îşi făcea o plăcere din necaz şi din durere o voluptate. Dacă nu avea vreo supărare, şi-o căuta; dacă nu venea să-l întâmpine durerea din afară, el ştia să şi-o scormonească singur din rărunchi. Cu un astfel de caracter mai era şi de tot sărac."
Caragiale despre Eminescu in articolul "Ironie", 1890
Eminescu in 1878
Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889 la sanatoriul doctorului Sutu din Bucuresti de sifilis sau de intoxicatie cu mercur. Avea 39 de ani. A fost inmormantat in cimitirul Bellu. Viata si moartea sa au generat numeroase controverse, adeptii teoriei conspiratiei continua sa sustina ca poetul nu suferea de nebunie si a fost asasinat din motive politice. 

Eminescu, jurnalist si scriitor
Conservator convins, nu a pregetat sa ii acuze pe liberalii condusi de C.A. Rosetti ca nu vor decat sa se imbogateasca de pe urma guvernarii. Din 1877 a scris pentru sase ani la cotidianul Timpul, ziarul conservatorilor vremii, dar opiniile pe care le-a exprimat in articole au dus de multe ori la polemici in interiorul partidului. Avea o uimitoare capacitate de analiza si un spirit critic dezvoltat
Publicistica lui Eminescu acopera perioada Razboiului de Independenta, a satisfacerii conditiilor impuse de Congresul de la Berlin pentru recunoasterea independentei si proclamarea regatului. Pe lângă aceste mari evenimente politice si sociale el s-a ocupat de toate problemele societatii romanesti din acea vreme: rascumpărarea cailor ferate, noua constitutie si legea electorala, bugetul, infiintarea Bancii Nationale, darile, inamovibilitatea magistratilor, politica externa etc
Eminescu, jurnalist politic, Wikipedia
Poeziile lui Eminescu acopera 14.000 de file in manuscris (46 de volume) cedate de Titu Maiorescu Academiei Romane. A scris si proza (Sarmanul Dionis, Fat Frumos din lacrima, nuvela erotica Cezara la aniversare etc.) in care a pastrat motive filosofice si romantice, tratand subiecte precum reincarnarea si viata sub forma de vis.

Emin si Veronica Micle
Legatura celor doi a inceput inainte de moartea sotului Veronicai Micle, Stefan, asa cum o dovedeste o serie de scrisori schimbate de ei in jurul anilor 1876-77, dar a fost tainuta pentru ca ea sa primeasca pensie de urmas. Relatia lor a fost marcata de intreruperi, planuri de nunta anulate din cauza lipsei de bani, reprosuri din partea Veronicai care se plangea ca Eminescu ii scrie prea putin si prea rar si gelozia poetului. Micle a avut o aventura cu Caragiale, aventura la aflarea careia Eminescu a reactionat violent si pe care Caragiale a regretat-o mult timp dupa aia. Si Eminescu a avut  relatii cu mai multe femei, printre care Mite Kremnitz, cumnata lui Maiorescu, dar cea care a avut cea mai mare influenta asupra vietii lui a ramas Veronica:

Veronica Micle
Ţi-am spus, Nicuţă, că urâtă să fii, oricum ai fi, tot dragă ai să-mi rămâi şi nici nu se poate altfel - căci tu eşti cel dintâi amor al meu şi vei fi unicul şi cel din urmă. Dacă aceasta poate fi o mângâiere pentru singurătatea ta, o mângăere e drept că deşartă şi goală, dacă te poate mângâia jurământul meu sfânt că nu iubesc şi nu voi iubi niciodată pe nimeni afară de tine, dacă te poate mângâia mărturisirea că neagră mi-e ziua în care nu te văd, şi pustie viaţa fără de tine, atunci crede-le, căci adevărate sunt şi mângâie-te măcar cât de puţin.
Fragment dintr-o scrisoare a lui Eminescu catre Veronica Micle, august 1882
Veronica Micle s-a sinucis cu o sticluta de arsenic pe 4 august 1889, la doua luni de la moartea lui Eminescu.  A fost ingropata la Manastirea Varatec, unde se retrasese. Scrisorile pe care si le-au trimis cei doi iubiti au fost publicate de Editura Polirom sub titlul Dulcea mea Doamna/ Eminul meu iubit

Ce post despre Eminescu ar fi asta, fara niste versuri citate?

Cand tu treci


"Cand tu treci atuncea murul
Fura-n umbra ta conturul,
Ah, cum nu sunt eu copilul
Tineretii tale, purul.
Mai putin platonic poate,
Ti-as musca cu dulce nurul
Pe genunchi te-as pune calare
Ti-as salta in sus eu curul
Deschizand din sponci corsetul
Eu i-as suge gurii nurul
Buburuzei tatei tale
I-as cata apoi cusurul

Sa pun sulita-mi aprinsa
Unde crapa-n doua curul"

Versuri ale lui Eminescu citite in Club A cu ocazia dezbaterii Eminescu, interzis minorilor

Articolul asta s-ar putea sa nu se termine niciodata. Ce trebuie sa retineti din el? Cand s-a nascut si cand a murit Eminescu, in caz ca va opreste pe strada vreun reporter care vrea sa evidentieze prin intrebari incuietoare incultura romanilor in ceea ce-l priveste pe marele lor poet. Si ca Eminescu a fost si el om.

Caragiale si Maiorescu despre Eminescu
Wikipedia despre Eminescu. Tot pe 15 ianuarie enciclopedia online implineste 10 ani. La multi ani, Mihai si Wiki!

Jimmy

0 comentarii: