marți, 31 august 2010

Cum sa te sinucizi...iar si iar si iar

marți, 31 august 2010
Acest articol nu este despre: Madalina Manole, Biblie, viata de apoi, Emile Durkheim, Albert Camus, stirile de la ora 5, emo, pesticide, criza economica, Coca-Cola, poluare.
Acest articol este despre Karoshi, o serie de jocuri pentru PC genial de amuzanta, provocatoare si enervanta despre personajul cu acelasi nume.

Creatorul ei pleaca de la ideea ca te-ai plictisit de jocurile in care devii erou dupa ce ti-ai batut/omorat/cucerit dusmanii si ai gasit comoara pierduta de secole, ai salvat ostaticii sau ai restaurat pacea in univers. In Karoshi trebuie sa mori ca sa castigi. Sa te omori, mai precis. Nivel dupa nivel, joc dupa joc, pana le termini pe toate sau te saturi de ele. Si sunt multe (primele trei se downloadeaza si dezarhiveaza, ultimele se pot juca online):
  • Karoshi intaiul are 25 de nivele a caror dificultate oscileaza la intamplare intre "atâta tot?" si "cum naiba sa ma prind eu de asta?", trecand prin "wtf just happened?". Tot aleatoriu se schimba si regulile.
  • Karoshi 2.0 aduce in cele 50 de stagii modalitati noi si inventive de sinucidere, dar reia si unele din versiunea anterioara. Ultimul boss (capul urias al lui Karoshi) este compus din vreo opt bosi, iar in etapa post-final ai de ales daca vrei sa ajungi in rai sau in iad. Dar doar dupa ce te-ai mai sinucis de cateva ori si ai trecut de cursele de carting contra-timp. Jocul are si un editor de nivele.
print screen Super Karoshi
  • Karoshi Factory iti pune la incercare indemanarea si rabdarea mai ceva decat desfacerea unui nod pescaresc. Toti omuletii trebuie coordonati astfel incat sa nu ramana niciunul in viata. Transferul rapid intre personaje poate deveni enervant. 25 de nivele.
  • Karoshi Suicide Salaryman - salariatul vs. compania, de data asta in 50 de nivele pe net. L-am gasit si pe Facebook. Jocul care mi-a facut cunostinta cu Karoshi si cu care va recomand si voua sa incepeti.
  • Super Karoshi ii ajuta pe alti sa se sinucida inainte sa puna capat propriului chin. 60 de stagii online. 
Karōshi ca manifestare sociala
Traducerea din japoneza a termenului este moarte prin epuizare, de prea multa munca. Fenomenul se intalneste cel mai des in Japoniei unde ziua de lucru are 14 ore, dar multi angajati muncesc si peste program. Decese din cauza stresului s-au inregistrat si in Romania. Jocurile despre care am scris mai sus imprumuta doar numele, fara sa aiba o legatura directa cu conceptul. Pot fi vazute cel mult ca o metafora la adresa lui.

Site-ul autorului, Jesse Venbrux.
Wikipedia despre fenomenul Karōshi.

Articolul este dedicat tuturor proletarilor fideli muncii.
Jimmy

0 comentarii: