joi, 12 februarie 2009

Napoleon si Josephine

joi, 12 februarie 2009
Ea: Avea nasul mic si drept si ochi caprui. Parul matasos si ondulat, de culoarea castanei, ii incadra fata palida. Vocea ii era cristalina, iar forma gurii, delicata, dar nu vorbea prea des ca sa isi ascunda dintii urati. Laudata pentru eleganta ei, era zvelta, de inaltime medie si avea forme bine conturate.
El: Geniu militar, cam 1.70 m, palarie smechera pusa de-a-ndoaselea, megaloman. Trebuie sa-l stiti.
Ei: Josephine de Beauharnais si Napoleon Bonaparte.

Ea s-a nascut in Martinica in 1763 si era fiica unui cavaler. Numele ei intreg era Marie Josephe Rose Tascher si toata lumea o cunostea ca Rose. Napoleon a preferat sa ii spuna Josephine, nume pe care ea l-a folosit de atunci. Inainte sa-l cunoasca pe Bonaparte, a fost sotia lui Alexandre de Beauharnais - cu care a avut doi copii - si amanta mai multor oameni politici francezi.

Napoleon si Josephine s-au cunoscut in 1795 si s-au casatorit un an mai tarziu. El avea 26 de ani, iar ea, 32. Tot atunci, in timp ce Napoleon era intr-o campanie in Italia, ea a avut o aventura cu un locotenent de husari. Bonaparte, la randul lui, a avut mai multe amante, printre care si Pauline Bellisle Foures, cunoscuta drept "Cleopatra lui Napoleon".
Josephine a fost incoronata ca imparateasa a Frantei in 1804 si in 1810 a acceptat sa divorteze deoarece nu a reusit sa mai faca alti copii. Cei doi au pastrat o relatie de prietenie. Napoleon s-a casatorit apoi cu Marie Louise de Austria, cu care a avut un copil, Napoleon al II-lea, si a recunoscut alti doi copii nelegitimi.

Ultimele cuvinte ale lui Napoleon, inainte sa moara pe insula Sfanta Elena, au fost: "Franta. Armata. Capul armatei. Josephine".


Din scrisorile de dragoste trimise de Napoleon Josephinei:
"I cannot go a day without loving you; I cannot go a night without holding you in my arms. I cannot have a cup of tea without cursing the glory and the ambition which keep me away from the love of my live."
"I do not ask you for eternal love, nor faithfulness, but only...truth, unconditional frankness. The day when you say "I love you less" will be the end of my life."

Jimmy, ursu' cu sapca

0 comentarii: