luni, 9 februarie 2009

Premiile banalului

luni, 9 februarie 2009
Premiile Ig Nobel sunt pentru faimoasele premii Nobel suedeze cam cum e Zmeura de Aur pentru Oscaruri: la misto, de tot rasul, premiaza descoperirile nesemnificative, amuzante, descoperiri fara de care oamenii pot trai linistiti in continuare.

Istoria
Numele lor a aparut dintr-un joc de cuvinte intre "ignoble" (in engleza, comun, lipsit de noblete, plebeu) si numele lui Alfred Nobel si sunt oferite in prima zi de joi din luna octombrie a fiecarui an, inca din 1991. Ceremonia este organizata de revista de umor stiintific Annals of Improbable Research, iar cei care inmaneaza distinctiile sunt laureati ai premilor Nobel autentice.

Oameni mari care se prostesc
Initial erau acordate pentru descoperiri care nu pot fi sau nu ar trebui sa fie reproduse. Astazi, cele zece premii oferite in diverse domenii sunt pentru inventiile care intai ii fac pe oameni sa rada si abia apoi sa se gandeasca.
Daca castigatorii premiilor Ig Noble vorbesc prea mult pe scena la ceremonia de decernare, o fetita, cunoscuta ca Miss Sweety Poo, incepe sa strige intruna, cu o voce ascutita: "Te rog, opreste-te! M-am plictisit."
La festivitate se arunca avioane din hartie si sunt expuse lucrari de la Muzeul de Arta Urata. Fiecare editie se incheie cu urarea: "Daca nu ati castigat un premiu -si mai ales daca ati castigat- mai multa bafta data viitoare".


Trofeul - Oul sau gaina?


Din lista de premii
  • Premiul pentru Literatura (1993), acordat pentru un studiu medical ce avea de 100 de ori mai putine pagini decat autori - 975 de autori din 15 tari
  • Matematica (1993), acordat unuia care a calculat sansele exacte ca Mihail Gorbaciov sa fie Antichristul - una la 860.609.175.188.282.100; oricum nenea e mai destept decat mine pentru ca stie sa citeasca numarul asta
  • Pace (2007), acordat pentru ideea crearii unei bombe gay, care sa contina substante afrodisiace si sa ii faca pe soldatii dusmani sa se indragosteasca unul de altul.
Lista completa aici.



Ideea articolului de pe descopera.ro, informatii: wiki, poza: bbc.co.uk
Jimmy, ursu' cu sapca

0 comentarii: