vineri, 20 februarie 2009

Cateva carti interzise

vineri, 20 februarie 2009
  • Black Beauty - Anna Sewell
Interzisa in Africa de Sud in 1955 deoarece contine cuvantul "negru" in titlu.

  • Alice in Tara Minunilor - Lewis Carroll
In 1900 a fost scoasa din lista de lecturi a unui liceu din New Hampshire, SUA, deoarece face referire la masturbare si fantezii sexuale si ia in ras ceremoniile religioase.
In 1931 a fost interzisa de guvernatorul provinciei Hunan din China pe motiv ca animalele nu pot sa vorbeasca si ca este injositor ca ele sa fie puse pe aceeasi treapta cu oamenii.
Alte critici aduse cartii tintesc asupra legaturii intre calatoria imaginara a lui Alice si halucinatiile date de folosirea drogurilor.

  • Nimic nou pe frontul de vest - Erich Maria Remarque
Interzisa in Germania nazista pentru demoralizarea si insultarea Wehrmacht-ului (forta militara germana in timpul lui Hitler).

  • Ferma animalelor - George Orwell
Publicarea ei a fost intarziata in Anglia din cauza temei anti-staliniste si a faptului ca englezii si rusii erau aliati in cel de-al doilea razboi mondial. In 1946 a fost interzisa in Yugoslavia, in 1991 - in Kenya, iar in 2002, in Emiratele Arabe Unite.

  • Fight Club - Chuck Palahniuk
Interzisa in 1999 in China intrucat ofera instructiuni pentru realizarea unor dispozitive explozibile.

  • Lolita - Vladimir Nabokov
Considerata obscena si interzisa in Franta, Anglia (in ambele tari pana in 1959), Argentina, Noua Zeelanda si Africa de Sud.

  • Coliba unchiului Tom - H. B. Stowe
Interzisa in Rusia tarista pentru ca guvernul se temea ca oamenii ar putea observa asemanari intre situatia sclavilor din Statele Unite si cea a taranilor rusi.

  • Frankenstein - Mary Shelly
Interzisa in Africa de Sud in 1955 pe motivul ca este indecenta.
Interesant este ca romanul a luat nastere in 1816, intr-o noapte cand la castelul lui Byron s-au adunat vreo cinci oameni plictisiti si deziluzionati, printre care si autoarea. Au baut, s-au drogat si au inceput sa spuna povesti de groaza. Byron a presupus ca electricitatea "poate aprinde flacara vietii si poate produce o entitate vie din insumarea unor componente moarte“, idee ce a inspirat-o pe Mary sa scrie chiar atunci Frankenstein.

Surse: de peste tot
Jimmy, ursu' cu sapca 

0 comentarii: