vineri, 11 februarie 2011

Jules Verne, bunicul SF-ului

vineri, 11 februarie 2011
La vremea la care Jules Gabriel Verne isi scria romanele, calatoriile excentrice descrise de el au fost considerate de domeniul SF-ului. De aici vine si Voyages extraordinaires, numele seriei in care a aparut o mare parte din cartile lui, publicata de prietenul, editorul si tizul sau, Jules Hetzel.

La 183 de ani de la nasterea lui Verne, oamenii au construit rachete si au ajuns pe Luna, au facut submarine electrice si echipamente de scafandru ca sa exploreze adancurile oceanelor, au invatat sa scrie pe cer, au inventat televizorul, videotelefonul si calculatorul si au devenit dependenti de tehnologie. Ba chiar se straduiesc sa comunice cu fiinte extraterestre. Cartile lui Verne pastreaza astazi doar o impresie de SF si se transforma incet-incet in romane de aventura. Singura, Calatoria spre centrul pamantului nu se incadreaza in model si ramane extraordinara si prin subiect.
coperta unei carti de Jules Verne, ilustrata de Hertzel
In 1863 Jules Verne a scris Parisul in secolul XX, povestea tanarului Michael care nu reuseste sa se adapteze intr-o lume tehnologic avansata, dar golita de semnificatii. Civilizatia viitorului este dominata de zgarie-nori, automobile, trenuri de mare viteza si o retea globala de comunicatii. Editorul sau il sfatuieste sa astepte 20 de ani inainte sa publice romanul, considerandu-l pesimist, greu de crezut si nu la fel de bun ca de abia aparutul Cinci saptamani in balon. Autorul pune manuscrisul intr-un seif, unde este descoperit de stra-stra-nepotul lui in 1989 si publicat in 1994. Unica nepotrivire care i se poate reprosa romanului 150 de ani mai tarziu este ca trebuia sa se numeasca New York in secolul XX.

Hetzel a insistat ca Verne sa modifice continutul cartilor sale pentru a le face mai vesele si mai comerciale. Mai mult, pentru a nu supara Rusia, aliata de atunci a Frantei, originea capitanului Nemo a fost schimbata din cea a unui refugiat polonez care voia sa razbune moartea familiei sale in revolta poloneza din ianuarie 1863 impotriva rusilor. Nemo devine printul indian care lupta impotriva Imperiului Britanic.

Scrierile lui Jules Verne amintesc de adevarate enciclopedii, iti dau satisfactia ca afli o gramada de informatii despre locuri exotice, oceanografie, biologie, astronomie, geologie, societate, cultura sau istorie. In  Castelul din Carpati (1892) si Pilotul de pe Dunare (1908, dupa moartea autorului din 1905) apar detalii despre Romania.

Google l-a sarbatorit pe Jules Verne prin lansarea unui Doodle (logo) interactiv care infatisa un submarin virtual ce putea fi manevrat cu ajutorul unor sageti. 
captura Google.ro pe 8 februarie
Verne este considerat unul dintre parintii genului Science Fiction, alaturi de H. G. Wells si Hugo Gernsback. Cartile lui se ecranizeaza de peste un secol si nu si-au pierdut inca fascinatia. In 2013 se va lansa un nou film, 20.000 de leghe sub mari, in regia lui David Fincher.

Mai multe
Pe unde s-au plimbat personajele din Voyages Extraordinaires
8 inventii ale lui Julesc Verne care s-au adeverit
Parisul in secolul XX
Wiki eng si ro

Jimmy

1 comentarii:

cautatorul spunea...

20.000 de leghe sub mări e cea mai tare:).