miercuri, 27 aprilie 2011

Cum a castigat Adrian Tutu si alte cugetari

miercuri, 27 aprilie 2011
Top 3-ul meu din timpul semifinalei Romanii au talent de luni seara era format din Narcis Ianau, Cosmin Agache si Adrian Tutu. Pe Narcis l-as fi votat pentru vocea fantastica si pentru ca numarul lui a fost un act artistic pur, pe Cosmin pentru spectacolul facut si pentru ideea de a face echipa cu DFC si pe Adrian pentru ca a transmis emotie si pentru ca mesajul sau a ramas coerent la fiecare aparitie. 

Lui Cosmin nu ii dadeam nicio sansa pentru ca nu putea strange intr-o singura seara voturi cat altii in doua saptamani oricat de buna i-a fost reprezentatia. Il asteptam, il vedeam, il stiam pe Narcis castigator. El era talentul adevarat promovat de emisiune - dupa cum s-a tot argumentat. Insa romanii au hotarat sa-si faca o surpriza lor insisi votandu-l pe Adrian. Intrebarea care predomina acum in online este cum de s-a intamplat asta. Cam asa arata confruntarea Adrian vs. Narcis in mintea mea, dincolo de aptitudinile fiecaruia:
Concurentii din finala Romanii au talent de la PRO TV
  • Adrian Tutu are un trecut emotionant si a mizat pe el. A amintit de parintii lui, despre cum se simte alaturi de ei pe scena si tot ce compune, compune pentru ei. Nu pare sa fi intrat in concurs pentru bani, ci ca sa le aduca lor un omagiu, a cantat despre ei si pentru ei. Vorba aceea, 'Mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana.' A sensibilizat publicul si a reusit sa creeze imaginea ca pe langa faptul ca merita sa castige, el este si cel care are nevoie de premiu. Habar n-am daca a facut-o voit sau inconstient sau cate un pic din fiecare. Se vede ca prestatiile lui din finala si semifinala au si elemente regizate, dar sinceritatea si simplitatea mesajului sau sunt cuceritoare. Si povestea lui Narcis este una apropiata celor multi. Mama lui nu a putut sa fie langa el si nu l-a auzit niciodata cantand inainte de emisiune. El insa nu a insistat asupra acestor detalii. A avut o abordare diferita si s-a bazat exclusiv pe talentul lui.
  • Tutu a facut tot timpul apel la comunitate si la spiritul de patriotism. A trezit niste sentimente in care nu mai crede nimeni, dar de care ne place totusi sa ni se reaminteasca: mandria de a fi roman, puterea de a lupta pentru ceva care merita. E ca si cum ar fi zis 'sunt de-al vostru, am incredere in voi, aveti si voi incredere in mine'.
  • Rap-ul este mai accesibil maselor decat muzica de opera. Ar fi interesant de aflat din ce grupuri socio-demografice fac parte sustinatorii fiecarui concurent si numarul exact de voturi, dar ma gandesc ca adolescentii au empatizat cel mai bine cu mesajul simplu si deschis al lui Adrian si au actionat in consecinta.
  • Narcis Ianau era vazut ca si castigator de majoritatea oamenilor. Este posibil ca unii dintre ei sa se fi gandit ca il vor vota ceilalti si nu mai e nevoie sa dea si ei 1,6 euro caci va strange oricum destule voturi. (Un sociolog a conceput o teorie pe tema asta, daca aflu cum il cheama, va spun.) Dimpotriva, fanii lui Adrian s-au mobilizat sa-l voteze stiind ca are un competitor atat de puternic.
Mi-a placut sa urmaresc Romanii au talent, intr-o perioada in care nu mai gasisem de mult motive sa ma uit la TV. Ca o evolutie, mi se pare ca dupa preselectii emisiunea si-a pierdut umorul si ineditul, dupa semifinale a disparut si culoarea data de concurentii variati, iar in ultima parte a finalei s-a concentrat intreaga tensiune. Sunt curioasa ce o sa se auda despre unii dintre participanti peste sase luni, un an, cinci ani. Astept sezonul doi, si, avand in vedere ca din cei 12 finalisti, 6 au avut talent la cantat, o sa ii dau o sansa si emisiunii X Factor pe care o pregateste Antena 1.

Dupa multa vreme,
Jimmy

4 comentarii:

iulia spunea...

Si uite asa ne face televizorul program la ora fixa,intr-o anumita zi, un anumit nr de ore, mai vezi si din reclame nu care cumva sa pierzi ceva din spectacol...

Bravo Jimmy, da' sapca de ce n-ai?!?

Jimmy spunea...

Veniturile pro-ului din publicitate sunt o alta discutie. Bineinteles ca printre multiple talente se strecurau si niste sticle de cola pe masa juriului, niste numere formate pe cosmote si vreo suta de reclame. this is showbiz.

Sapca e la spalat.

iulia spunea...

Ee lasa, lasa discutia cu venitul si cu reclama, nu e cazul sa le plangem lor de mila sau sa le facem capitalul... ti-a facut tv-ul program!? ti-a facut ce sa mai. Te-ai distrat, simtit bine, stat cu ochii atintiti la fiecare emisiune sa vezi ce talente mai avem...

Cate modele de sapca?

navzar spunea...

Corect. Si eu tot pe Narcis l-as fi vazut cu bani-n mana. Dar se pare ca parerea proprie nu coincide cu parerea nationala.