joi, 11 decembrie 2008

Yes Smoking!

joi, 11 decembrie 2008
Emir Kusturica s-a nascut la Sarajevo, Bosnia in 1954, dar se considera sarb. Primul lui film, Do you remember Dolly Bell? , a castigat Leul de aur la festivalul de la Venetia, insa Kusturica e cunoscut in special pentru filme ca Vremea tiganilor , Underground, Arizona Dream sau Pisica neagra, pisica alba . In 2005 regizeaza Viata este un miracol , iar ultimul sau proiect este un documentar despre viata lui Maradona, in care acesta spune, citez: '' Iti imaginezi ce fotbalist as fi fost, daca nu as fi luat droguri.. ''
Kusturica a castigat doua premii Palme d'Or pentru When Father Was Away on Business si Underground si a fost nominalizat la cel mai bun film strain de catre americani pentru acelasi When Father Was Away on Business.


Am fost aseara - 10 decembrie - la Kusturica & The No Smoking Orchestra la Sala Palatului, beneficiind de niste invitatii obtinute princinevacareleaveadelaaltcinevacareleaveadela Kusturica insusi...Dupa Zdubii bateti tare ( foarte tari! ), a venit delirul balcanic cu No Smoking. Concertul a parut desprins dintr-un film de Kusturica. Nele Karajlić, solistul, imbracat intr-un costum de liliac rosu-alb-albastru ( vreun mesaj politic oare? ), a coborat in sala urmat de o tuba, a dansat si s-a imbratisat cu lumea, s-a urcat pe balustrada Salii Palatului si a chemat spectatorii pe scena, replicand un spatiu de o nebunie si frumusete rupte de logica monotona a Occidentului - Balcanii. Ce mai lipsea? Bautura. Si o revolutie.

N-au fost 15 000 de spectatori ca la Belgrad, dar spectacolul a fost unul extrem de reusit.

Cristi

1 comentarii:

Anonim spunea...

Dear Cristi:
- "... ultimul sau proiect este un documentar despre...". De ce este ultimul? A murit?
- "...in care acesta spune, citez: '' Iti imaginezi ce fotbalist...". Cand citezi pui ghilimele, ceea ce ai si facut; nu mai este nevoie sa si scrii "citez"
- in rest, totul e ok, poate erai bun la jurnalism...

PS: ai voi sa ma injuri, dar doar face to face