Dorinta de expansiunea, teama ca celalalte populatii supuse i-ar putea urma exemplul si, mai tarziu, dar nu mai putin important din punct de vedere strategic, faptul ca teritoriul cecen este traversat de o importanta conducata de petrol ce porneste din Marea Caspica au determinat Rusia sa considere pastrarea Ceceniei o problema de siguranta nationala
Cecenia, o provincie ruseasca de doua ori si-un pic cat Dobrogea, s-a folosit de orice perioada de instabilitate a Rusiei (Revolutia din 1905, cea din 1917, Razboiul Civil Rus si colectivizarea fiind doar cateva) pentru a incerca sa isi recapete independenta. Revoltele au fost reprimate, de cele mai multe ori violent. Catre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Stalin i-a deportat pe ceceni in Siberia si Kazahstan, acuzandu-i ca au colaborat cu nazistii. Pe fondul relativei liberalizari de dupa moartea lui Stalin, Hrusciov le-a permis celor care au supravietuit sa revina acasa.
In 1991 Cecenia si-a declarat independenta prin referendum. Limba rusa nu a mai fost predata in scoli, iar statul cecen si-a batut moneda. Presedintele nou ales a dat tuturor cetatenilor dreptul de a purta arma. Tara era insa intr-o criza politica si economica de proportii si, la numai trei ani de la nastere, a fost nevoita sa faca fata unui razboi - Primului Razboi Cecen (1994 - 1996).
Desi rusii aveau mai multi oameni si armament mai bun, au cucerit doar zona de nord a Ceceniei. Elţin si-a dorit propriul lui razboi-fulger, o victorie rapida si absoluta, dar nu a facut decat sa trimita armata in mijlocul unor lupte de gherila. Partizanii ceceni au folosit capcane, ambuscade, mine, aruncatoare de grenade si au luat ostatici, toate aceste tactici ducand la scaderea moralului trupelor rusesti si asa prost antrenate. Desi Cecenia a castigat, situatia socio-politica a tarii era mai proasta decat cea de dinainte de razboi.
„Nici unul nu arăta ură faţă de ruşi. Sentimentul pe care îl aveau cecenii, atît tineri cît şi bătrîni, era mai puternic decît ura. Era... o asemenea repulsie, dezgust şi uluire la cruzimile inutile ale acestora, încît dorinţa de a-i distruge, ca şi dorinţa de a ucide şoareci, păianjeni otrăvitori sau lupi, era la fel de naturală ca şi instinctul de conservare.“
Tolstoi, dupa ce a vazut distrugerea unui sat cecen (aprox. 1850)
Cel de-al Doilea Razboi Cecen (1999 - 2000; 2000 - 2009). Rusii au trimis aviatia militara si trupe de elita intr-o ofensiva mult mai bine planificata. Au cucerit usor mare parte a teritoriilor si au recapatat controlul prin cucerirea capitalei Gronzîi. A fost instaurat un regim politic pro-Moscova. Cecenia era din nou sub autoritatea Rusiei.
Din 2000 razboiul a intrat intr-o noua faza, cea de gherila. Rebelii ceceni au recurs la asasinate, atacuri sinucigase si luari de ostatici (va amintiti, poate, de atacul asupra teatrului din Moscova). Principalele lor revendicari au vizat independenta si rechemarea militarilor rusi din Cecenia.
In aprilie 2009 Kremlinul a pus capat represariilor si a retras o parte din trupe.*
Unde gasiti informatii suplimentare (daca nu v-ati plictisit inca):
Despre provinciile caucaziene
Arborele lumii, nr. -, Istorie universala - Criza din Cecenia
Jimmy