In fiecare an, unuia sau mai multor orase europene le este data de catre Uniune denumirea onorifica de Capitala Culturala. Prin 2007 a avut si Sibiul norocul asta si s-a descurcat destul de bine cu noul sau rol de autoritate in sfera culturala. A venit cu o campanie de promovare originala si inspirata, Normal Sibiu, capabila sa trezeasca interesul vizitatorilor straini. Ceea ce pare sa uite insa Sibiul este ca programul Capitala Europeana a oferit doar ocazia de lansare, pozitia castigata trebuie acum mentinuta si consolidata prin organizarea de noi evenimente si atragere de turisti. Eh, fiecare cu managementul lui de brand.
Din 2007 sa ne intoarcem in 1983, anul cand o tanti, Melina Mercouri, Ministrul grec al Culturii din acea vreme, a avut impresia intemeiata ca domeniului ei i se acorda la nivelul Uniunii mai putina atentie decat economiei sau politicii si a conceput proiectul Orasul European al Culturii, devenit mai tarziu Capitala Culturala Europeana. Primul oras cultural european a fost Atena.
Anul acesta, capitalele culturale sunt Linz din Austria
si Vilnius al Lituaniei.
Vilnius este capitala Lituaniei si imbina o multitudine de stiluri arhitecturale - baroc, gotic renascentist, neoclasic - si de religii -crestinism cu confesiunile romano si greco-catolica, ortodoxa, luterana sau baptista, iudaism si islamism. Cladirile medievale din orasul vechi se imbina cu arhitectura moderna, facand din Vilnius un oras al contrastelor.
Prima sa atestare documentara dateaza din 1323. Din 1922 pana in 1939 a apartinut Poloniei, insa comunitatea si mostenirea culturala a evreilor polonezi a fost nimicita de ocupatia germana din timpul celui de-al doilea razboi mondial.
In 2009, Lituania sarbatoreste de asemenea un mileniu de existenta oficiala.
*Mai multe informatii pe site-ul oficial al evenimentului. Poze din Vilnius aici.
Linz este al treilea oras ca marime din Austria
si locul unde Adolf Hitler a trait de de la 10 pana la 18 ani. Dorinta Fuhrer-ului era sa faca din Linz centrul cultural al celui de-al treilea Reich. Planurile sale sunt expuse in cadrul expozitiei "Linz, capitala culturala a Fuhrer-ului", deschisa pana in martie 2009. Alte personalitati pe care le-a gazduit orasul au fost astronomul Johannes Kepler si compozitorul Anton Bruckner. Cea mai importanta sala de concerte din Linz poarta numele lui.
Localitatea a fost intemeiata de romani sub denumirea de Lentia si arhitectura sa se remarca prin castele, biserici, cladirea operei si muzee.
*Site-ul
Pana la urma este ceva de capul povestii asteia cu capitalele europene. Nu este vorba de faptul ca promoveaza valori universale, unitatea europeana sau alte prostii, nici de castigurile din tursim ale tarii gazda. Cred ca actiunea este demna de lauda din simplul motiv ca ofera tuturor noi posibilitati, noi locuri de descoperit (mai apropiate si mai accesibile decat insulele Nam Ha sau San Andreas, de exemplu). Reuseste sa aduca putina culoare in peisajul turistic european, monopolizat de Paris, Londra si alte cateva orase-trend prafuite si aglomerate. Iar daca nu ai bani sa vizitezi Austria sau Lituania, macar poti sa te lauzi ca stii unde a compus Mozart Simfonia Nr. 36, cunoscuta si ca Simfonia din Linz.
Surse: Wikipedia, Agenda - almanah 2009 si site-ul asta.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu