O aglomerare intensă de evenimente în ultima vreme. Scandalul imobiliar al familiei Băsescu, arestarea lui Becali, revoluţia de la Chişinău şi cum dracu' a pierdut România în Austria?
Sunt convins că Becali merită să fie la închisoare pentru alte fapte, dar nu ştiu dacă şi în acest caz. Graniţa între infracţiune şi datoria oricărui cetăţean de a reacţiona la fărădelegi este neaşteptat de fragilă. Dacă cineva imi fură telefonul mobil pe stradă şi alerg după hoţ şi imi recuperez aparatul, pot fi arestat pentru că mi-am făcut singur dreptate? Mai nou, Becali candidează la europarlamentare din inchisoare. Şi nu oricum, ci pe listele PRM.Pe la 1907, Rădulescu-Motru, un psiholog şi sociolog român ( dăh!), definea pseudocultura astfel: '' Aici extremele se ating fără ca ele să jignească ''. Când zice '' aici '' se referă la România. După ce au aruncat cu balegă de oaie unul în celălalt, Becali şi Vadim Tudor se pupă pe gură şi candidează împreună.
Dar cazul Becali pare un păduche în faţa revoluţiei de la Chişinău. Acolo, revoluţionarii se pare că au fost lăsăţi singuri în faţa ruşilor şi a lui Voronin. Uniunea Europeană, Occidentul pe care l-am căutat atâţia ani ca pe El Dorado se face că plouă. Încă o dovadă că în politica internaţională nu există principii, loialităţi, ci doar circumstanţe. România nu poate acţiona de una singură, iar ruşii îl acuză chiar şi pe Obama de implicare în organizarea revoltei de la Chişinău. Se pare totuşi că, fie comuniştii n-au fraudat cum trebuie alegerile, fie au schimbat în ultimul moment rezultatele pentru a justifica eventualele măsuri violente împotriva protestatarilor. Sau n-au fraudat deloc alegerile, pentru că se pare că nu au suficiente voturi pentru a alege preşedintele. A existat un moment de maximă expansiune emoţională şi numerică a revoluţiei de la Chişinău, de care liderii opoziţiei liberale de acolo şi revoluţionarii nu au profitat, permiţându-i lui Voronin să organizeze contraatacul.
În ceea ce priveşte criza economică... parcă s-a evaporat. Economia României depinde de starea vremii. Cât timp afară ploua şi era mohorât, televiziunile vuiau de analize, diagrame foarte sumbre, opinii ale specialiştilor, adesea contradictorii, proiecte, propuneri ş.a. Acum, deoarece '' the sun is shining, the weather is sweet '', toată lumea are, şi poate pe bună dreptate ( atâtea discuţii la tv despre criză nu puteau decât s-o adâncească ), alte preocupări. Un clip despre cauzele crizei economice aici şi un episod genial din South Park aici - tot despre criză.
Cristi
joi, 9 aprilie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu