Constructia in stil neo-romanesc de pe Soseaua Kiseleff a fost initial sediu al Muzeului de Etnografie, de Artă Naţională, Artă Decorativă şi Artă Industrială, iar in perioada comunista a purtat numele de Muzeul Lenin-Stalin, apoi al Partidului Comunist Român. Din 1990 gazduieste Muzeul Taranului Roman(MTR).
Directorul de atunci, Horia Bernea a reusit sa imbine traditia cu modernitatea, viziunea sa originala aducand muzeului - pe langa vizitatori - premiul "European Museum of the Year" in 1996.
Bineinteles ca la MTR gasesti costume traditionale din diferite zone ale tarii, oale, linguri, obiecte de decor, icoane, oua incondeiate. Ceea ce le fereste sa devina plictisitoare este modul in care sunt oferite publicului. Intr-o sala exista o pasarela rotunda pe care, in timp ce urci, poti vedea elementele de baza ale hranei taranului insotite de obiceiurile specifice pentru fiecare.
In fiecare incapere este injghebat un colt de studiu unde ai ocazia sa citesti despre credintele si traditiile taranilor, amuzante prin simplitatea lor.
Plimbandu-te prin muzeu, poate sa ti se para ca te-ai intors in camara plina a mamei din copilaria ta, cu borcane cu gem si provizii. Pe pereti sunt lipite retete de mamaliguta sau de placinte. Ramai uimit cand in fata ta apare o casa taraneasca cu cerdac, odaie mobilata, bucatarie si magazie; afli ca nu este o reproducere, ci casa unui mester, Antonie Mogos, adusa din comuna Ceauru (jud. Gorj). Mai mergi putin si te trezesti in sala de clasa din scoala generala, cu banci in care te poti aseza si ale caror scaune se ridica. La un moment dat ajungi in fata unei usi darapanate pe care scrie: "Dincolo de usa incepe timpul. Indrazniti!" Tragi de cui, deschizi usa si intri intr-o camera colorata si friguroasa pe peretii careia sunt inscrise diferite momente din istorie si o harta a timpului. Curios, vrei sa mergi mai departe. Pe urmatoarea usa scrie: "Aici se termina timpul"; dincolo de ea este o baie de serviciu. Parasesti camera secreta si pui cuiul la loc.
Cladirea muzeului gazduieste de asemenea Clubul Taranului si o filiala a librariei Carturesti si tot aici se organizeaza diferite targuri, activitati pentru cei mici sau concerte.
Sursa poza: Wikipedia
Jimmy
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu