duminică, 7 iunie 2009

Topul parcurilor din Bucureşti

duminică, 7 iunie 2009
În ziua alegerilor europarlamentare, vă propunem un altfel de scrutin. Topul parcurilor bucureştene. Dă cu votu' în dreapta. Urmează prezentarea unora dintre candidaţi.

1. Cişmigiu
Alexandru Ipsilanti porunceşte în 1779 construirea a două cişmele pe locul unde se află astăzi parcul.
Numele lui vine de la Dumitru Siulgi-basa sau Marele Cişmigiu, cel care se ocupa cu supravegherea cişmelelor din oraş şi care, pe la 1780, şi-a ridicat o casă în zonă. În 1830, generalul Kiseleff dispune secarea bălţii insalubre rezultate în urma contruirii cişmelelor şi transformarea terenului într-o grădină publică. Inaugurarea oficială a parcului a avut loc în 1854, după ample lucrări de amenajare, conduse de faimosul peisagist Wilhelm Mayer.

Ioan Scurtu povesteşte în lucrarea sa Viaţa cotidiană a românilor în perioada interbelică despre stricta stratificare socială care funcţiona chiar şi în promenada prin Cişmigiu. Protipendada se plimba pe aleile principale, cei din clasa de mijloc pe cele lăturalnice, iar servitoarele şi soldaţii îşi făceau de cap prin tufişuri.


2. Parcul Circului 
Se află pe Şoseaua Ştefan cel Mare şi îşi trage denumirea de la Circul Globus cu care este vecin. A fost amenajat in 1961 de acelaşi arhitect care a proiectat şi Parcul Tineretului, Valentin Donose.

În parc se găseşte un lac cu izvoare naturale, unde locuiesc broaşte ţestoase şi raţe şi cresc lotuşi egipteni. Lacul este cunoscut şi ca Tonola, după denumirea fabricii de cărămidă în locul căreia s-a construit circul. În ultima vreme, nivelul apei a scăzut vizibil din cauza construcţiei unei clădiri, care, dintr-un motiv sau altul, afectează izvoarele lacului.

Parcul Circului anul trecut


3. I.O.R.
Parcul a fost construit în anii '70, iar numele său provine de la Întreprinderea Optică Română, aflată în apropiere şi unde se fabricau sisteme de ochire pentru tancuri. Astăzi, este împărţit în două: Alexandru Ioan Cuza, un parc frumos amenajat, unde iarna se vând vin fiert şi turtă dulce, iar vara cântă fanfara şi parcul Titan, sălbatic, având frumuseţea locurilor neîngrijite.



Surse: Metropotam şi Wikipedia
Notă: Prima poză, cea cu Cişmigiul - folosită de altfel şi în header - este preluată de pe blogul Elenei Pătrăţeanu, cu acordul ei. Mulţumim!

Jimmy şi Cristi

2 comentarii:

Anonim spunea...

pe locul 1 e parcul copilului din ssect 4!!!:))

Jimmy spunea...

Nu stiu exact care este, dar ma leg sa plec in cautarea lui.