vineri, 16 octombrie 2009

Aromele Cataloniei

vineri, 16 octombrie 2009
""
Carne si vanat
Carnurile afumate catalane sunt renumite in Spania, mai ales carnatii afumati picanti fuet. Carnea de porc apare in aproape orice meniu, cu peus de porc (copite), un fel apreciat din bucataria traditionala. Ruda sa montana, porcul mistret (porc sanglar) este populara toamna tarziu, alaturi de vanat, indeosebi potarniche (perdiu). Iepurele (conill) si melcii (cargols) se regasesc in mese copioase de iarna.

Peste
Barcelona exceleaza in preparate din fructe de mare. Barurile tapas servesc in mod obisnuit sardine si creveti trandafirii fripti sau dati prin usturoi. Pestele este deosebit de bun gatit in stilul paella in fideaua sau inabusit, cum este suquet de peix. Codul uscat usor, sarat (bacalla), domina bucataria catalana si este cel mai savuros cand este copt cu rosii, usturoi si vin (a la llauna).

Fructe si legume
Primavara este anuntata de calcots, o incrucisare intre praz si ceapa, bob (fava) si sparanghel. Vara, tarabele din piata revarsa culorile cireselor, capsunelor, smochinelor, piersicilor si pepenilor, ale vinetelor, ale zucchini (castravete altoit cu dovlecel), ale rosilor si anghinarei. Toamna, catalanii cauta ciuperci salbatice (bolets), iar felurile clasice catalane cu fasole apar in meniuri la apropierea iernii.

zucchini de pe Wikipedia
Feluri locale si specialitati
In mare, bucataria catalana se bazeaza pe patru tipuri de sosuri. Regele lor este sofregit, un amestec scazut de ceapa caramelizata, rosii proaspete si ierburi. Samfaina are vinete coapte, zucchini si piper. Picada este mai picant si are in mod normal pesmet, usturoi, migdale, sofran si seminte de pin. All I oli este un sos asemanator maionezei (dar fara oua), cu usturoi, de obicei servit cu carne fripta si legume. Dar felul de mancare clasic catalan este pa amb tomaquet - paine prajita, frecata cu rosii proaspete si usturoi, apoi stropita cu ulei de masline.
""

Pa amb tomaquet de pe Flickr

Text preluat din Barcelona - Harta si ghid de buzunar, editura RAO

1 comentarii:

Mirela spunea...

hm, daca ravnesti dupa o paella... as putea sa fac o masa deschisa la un moment dat... :)) Gusti din paella cu fructe de mare facuta de mine, mai punem si o sangria rece si o sa vorbim catalana dupa :))