vineri, 16 octombrie 2009

Barcelona. Oras.

vineri, 16 octombrie 2009
Oras din Spania ai carui locuitori se simt mai degraba catalani decat spanioli, Barcelona are o biserica la care se construieste de mai bine de 100 de ani - Sagrada Familia, atat de multe gelaterii incat nici cei care stau acolo nu le stiu pe toate si o artera pietonala de 1,2 km lungime - La Rambla, mereu plina de lume.

Oras cosmopolit, treaz din zori pana la rasarit, neobosit, cultural, comercial, aparut inaintea lui Hristos, novator, colorat si foarte, foarte aglomerat, in Barcelona se bea sangria, se exprima sentimente in stare bruta prin flamenco si se protesteaza impotriva uciderii taurilor la corida.

Oras ale carui origini nu le cunoaste nimeni exact, dar despre care se zice prin cartile cu legende ca a fost intemeiat de tatal lui Hannibal (ala din Cartagina, nu cel din filmul cu mieii) sau de catre Hercule, pe cand plecase in cautarea Lanii de Aur alaturi de Iason. Pe vremea cand era colonie romana, se numea Faventia Julia Augusta Pia Barcino. Pozitia strategica si usor de aparat de la Marea Mediterana, cat si resursele de care dispune au transformat Barcelona intr-un centru strategic important.

Oras impartit in trei zone turistice principale*:
  • Partea veche (Barri Gotic) este strabatuta de bulevardul La Rambla si cuprinde catedrala gotica, portul, Barceloneta si un labirint de strazi inguste si piete. Reprezinta unul dintre cele mai extinse centre medievale orasenesti din Europa. Barceloneta este un cartier cu numeroase restaurante si cluburi de noapte si zona de plaja. 
  • Montjuic, ridicandu-se cu 213 metri deasupra portului in partea sudica a orasului, este cea mai mare zona verde si de agrement a Barcelonei, cu muzee, parcuri, Gradina Botanica, galerii de arta si cluburi de noapte. In Piata Spaniei se afla Fantana Magica. Deasupra ei, in Palatul National, se gasesc colectiile istorice de arta ale orasului. Tot aici exista si un teleferic.
  • Eixample, cunoscut in special pentru constructiile proiectate de arhitectul Antoni Gaudi. Barcelona sustine ca are cea mai numeroasa colectie de cladiri Art Nouveau dintre toata orasele Europei. Stilul, cunoscut in Catalonia drept Modernista, a inflorit dupa 1854.
Oras cu prea multe muzee, cladiri, parcuri, sali de spectacole sau teatre care merita vizitate, incat m-as plictisi sa scriu despre ele, iar voi v-ati plictisi sa cititi. As fi scris despre Gradina Zoologica si despre Camp  Nou, stadionul celor de la FC Barcelona, dar acolo n-am fost. Mai jos aveti cate ceva despre bucataria catalana si, in curand, poze din Barcelona.

*Parte din descrierea zonelor turistice a fost preluata din Barcelona - harta si ghid de buzunar, aparut la Editura RAO. Imagine si informatii istorice despre Barcelona: Wikipedia.

Jimmy

3 comentarii:

Anonim spunea...

Pe langa orasul in sine, pe langa istoria bogata pe care o vezi la tot pasul, Barcelona traieste prin amestecul oamenilor de diferite culturi, rase, ideologii...e un oras pe care-l recomand oricui vrea sa doarma o noapte pe plaja sau pe o banca intr-un parc auzind cantec de chitara, castaniete, saxofon si tobe acompaniind voci de spanioli/catalani dar nu numai, oricui vrea sa socializeze cu vreun etiopian, oricui vrea sa vada oameni liberi si aparent lipsiti de griji, unde fete se saruta cu fete sau baieti cu baieti in plin centrul orasului fara ca nimeni sa se uite dubios, oricui vrea sa se aseze in mijlocul Ramblei costumat si sa faca poze cu turisti si oricui vrea sa traiasca o clipa putin diferit. Asta e cum am simtit eu Barcelona...si sunt simple pareri, fiecare simte cum poate :D
Mi-a placut postarea ta si nu am putut sa ma abtin din a pune un mic comentariu ;)

Jimmy spunea...

Imi pare rau ca nu am cunoscut Barcelona asa cum ai facut-o tu. N-am putut fi decat o simpla turista, grabita sa vada cat mai multe in 2 zile. Stiu ca orasul mai are o groaza de lucruri de dezvaluit si sper la o a doua sansa.

Iti multumesc ca te-ai oprit pentru a comenta:)

fotograf nunta sandra spunea...

foarte frumos si multumim pentru ceea ce ai impartasit cu noi!