marți, 6 octombrie 2009

PortAventura, un Disneyland pentru cei mai inalti de 1,20 m

marți, 6 octombrie 2009
PortAventura este cel mai mare parc de distractii din Spania si unul dintre cele mai mari din Europa. Se afla in mijlocul campului, la o ora de mers cu trenul de Barcelona, si are propria lui gara. Asa cum Disneyland apartine studiourilor Walt Disney, PortAventura era detinut in 1995, la deschiderea sa, de studiourile Universal. Pe atunci se scria in doua cuvinte. Din 2004 a fost cumparat de grupul bancar Caixa.
Complexul PortAventura ocupa 825 de hectare de teren si cuprinde mai multe hoteluri, magazine, terenuri de golf si un parc acvatic, Caraibe Aquatic Park. Cu un capital de 1500 de milioane de euro si  18.500 de angajati, pana in 2013 se doreste construirea unui al treilea parc de distractii si extinderea celor existente.

Parcul este impartit in cinci regiuni cu specificuri diferite, fiecare cu propriile atractii si spectacole:


Mediterrania
Intri in parc si ajungi intr-un mic oras din Catalonia, cu magazine, restaurante si port. Zona este dominata de Furius Baco (Baco este desigur Bacchus, cel ametit), roller-coasterul cu cea mai mare viteza din Europa -se ating 135 km/h in 3,5 secunde. Timp de aproape un minut esti suspendat la 4 metri inaltime si ai impresia ca zbori. Cel putin asa zice pe Wiki. Eu nu am apucat sa il incerc deoarece Baco isi facea siesta cand am ajuns.

 

Polynezia
Polynezia reprezinta un grup de peste 1000 de insule din Oceanul Pacific ce formeaza un triunghi intre Hawaii, Noua Zeelanda si Insula Pastelui.

In PortAventura, Polynezia este o zona cu vegetatie naturala, care incearca sa reproduca modul de viata al bastinasilor, cu precadere al celor din Hawaii. Principalele atractii sunt:
  • Tutuki Splash - plimbare cu barca pe un rau de lava care erupe dintr-un vulcan. Nu o sa iei foc si nici nu vei fi impietrit, dar in mod sigur te vei uda.

  • Sea Odyssey - simularea unei calatorii cu un mini-submarin. Povestea are cateva hibe, dar decorul este bine facut.
  • Kon-Tiki Wave - o corabie care se leagana in aer la un unghi de aproximativ 75 de grade (aproximarea imi apartine). Din cauza inertiei, ai senzatia ca stomacul iti face tumbe.


China
Cunoasteti stereotipurile culturale care inconjoara China: dragoni, temple, Marele Zid.
 
 Le veti gasi si in Port Aventura, alaturi de portul care face legatura cu Mediterrania si de:
  • Dragon Khan - cel mai mare roller-coaster, vizibil din orice punct al parcului. Are 45 de metri inaltime, si aproape 1,3 km lungime. Trenuletele care il strabat ating o viteza de peste 105 km/h, te dau peste cap de 8 ori si nu au nevoie decat de 1 minut si 45 de secunde pentru a ajunge la capat. Daca stai in fata, iti dau lacrimile. Legenda spune ca Dragon Khan este reincarnarea unui print chinez pedepsit de zei pentru ca s-a opus imparatului.
  • Tea Cups - cesti de ceai decorate care se invartesc. Inauntru ai un volan care iti permite sa cresti viteza si sa schimbi sensul de rotire
Mexic

Aici este recreata la scara mica civilizatia mayasa premergatoare cuceririi de catre spanioli. Se pune accent pe aventura si descoperire mai mult decat oriunde in alta parte.

Singura atractie pe care am putut sa o testez a fost Hurakan Condor, o structura care te ridica la 100 de metri si apoi iti da drumul in gol cu o viteza de 115 km/h. Caderea dureaza 3 secunde si este cu atat mai intensa daca ai norocul sa fii printre cei care stau in picioare si nu pe scaun.

 

Ca multe alte atractii, Hurakan Condor pare mai inspaimantator vazut din afara sau inainte sa porneasca. In timpul caderii nu ai timp sa iti dai seama ce se intampla.
Templo del Fuego (un templu mayas in care este ascunsa o comoara) si El Diablo-Tren de la Mina erau inchise.

Far West

Un oras care recreaza Vestul Salbatic intr-o maniera foarte realista. Are banca, inchisoare, spanzuratoare, cimitir, un vultur cantaret, un magazin Levi's amenajat in stilul secolului XIX, o gara de unde pleaca un tren care ocoleste o mare parte din parc si... un carusel.



  • Stampida - un roller-coaster cu structura din lemn pe care se intrec si se zguduie doua trenulete cu o viteza de pana la 75 de km/h. In paralel cu Stampida merge o versiune mai mica a sa, Tomahawk


  • Grand Canyon Rapids - imita raul Colorado. Te rotesti prin apa intr-o barca circulara - ca o tagada - printre valuri si cascade. Te uzi. Tot pe apa este si Silver River Flume, doar ca te deplasezi cu un bustean. Asta, ultimul, era de asemenea inchis.
Multe dintre atractii au limita de inaltime de 1,20 sau 1,40 m si avertizari pentru femeile insarcinate si cardiaci. Sunt si cateva pentru cei mici, dar Port Aventura este cu precadere un parc pentru adolescenti si tineri. Daca aveti ocazia, merita sa va duceti, insa va recomand sa nu mergeti in sezon si, mai ales, in week-end. Sunt cozi interminabile. Preturile le gasiti aici (standard si expres). Daca stati mai multe zile si va cazati la unul din hotelurile din parc, aveti intrare gratuita.

Surse poze: parte ale mele, parte de la ei de pe site; harta Polyneziei, de aici
Surse informatii: Wikipedia, PortAventura

Jimmy

2 comentarii:

Alex spunea...

Interesant, bine documentat. Si mi-ai starnit interesul :) cu prima ocazie ma duc sa-l vizitez

Unknown spunea...

Si eu am fost. Mi-a placut la nebunie. Trebuie incercate toate, pt ca sunt diferite, desi nu par.
Eu ma fost in septembrie, in timpul saptamanii si a fost f bine, lume putina, lejer.
Il recomand cu caldura!
Cel mai mult mi-a placut Hurakan Condor si Furius Baco!
Daca la inceput am fost dezorientata prin parc, ulterior a inceput sa-mi placa. Merita toti banii!