duminică, 25 octombrie 2009

Poze din Barcelona

duminică, 25 octombrie 2009

manifestatie pe La Rambla




Sagrada Familia




acvariul din Barcelona




Fontana Magica



spectacol de flamenco




acoperisul Casei Mila, proiectata de Gaudi



bicicleta...



Arcul de Triumf



taur meditativ



portul din Barcelona






Palau de la Musica Catalana




Flamenco si rechini


Spectacol de flamenco printre capete, Tablao Cordobes, Barcelona


Acvariul din Barcelona

vineri, 16 octombrie 2009

Barcelona. Oras.

vineri, 16 octombrie 2009
Oras din Spania ai carui locuitori se simt mai degraba catalani decat spanioli, Barcelona are o biserica la care se construieste de mai bine de 100 de ani - Sagrada Familia, atat de multe gelaterii incat nici cei care stau acolo nu le stiu pe toate si o artera pietonala de 1,2 km lungime - La Rambla, mereu plina de lume.

Oras cosmopolit, treaz din zori pana la rasarit, neobosit, cultural, comercial, aparut inaintea lui Hristos, novator, colorat si foarte, foarte aglomerat, in Barcelona se bea sangria, se exprima sentimente in stare bruta prin flamenco si se protesteaza impotriva uciderii taurilor la corida.

Oras ale carui origini nu le cunoaste nimeni exact, dar despre care se zice prin cartile cu legende ca a fost intemeiat de tatal lui Hannibal (ala din Cartagina, nu cel din filmul cu mieii) sau de catre Hercule, pe cand plecase in cautarea Lanii de Aur alaturi de Iason. Pe vremea cand era colonie romana, se numea Faventia Julia Augusta Pia Barcino. Pozitia strategica si usor de aparat de la Marea Mediterana, cat si resursele de care dispune au transformat Barcelona intr-un centru strategic important.

Oras impartit in trei zone turistice principale*:
  • Partea veche (Barri Gotic) este strabatuta de bulevardul La Rambla si cuprinde catedrala gotica, portul, Barceloneta si un labirint de strazi inguste si piete. Reprezinta unul dintre cele mai extinse centre medievale orasenesti din Europa. Barceloneta este un cartier cu numeroase restaurante si cluburi de noapte si zona de plaja. 
  • Montjuic, ridicandu-se cu 213 metri deasupra portului in partea sudica a orasului, este cea mai mare zona verde si de agrement a Barcelonei, cu muzee, parcuri, Gradina Botanica, galerii de arta si cluburi de noapte. In Piata Spaniei se afla Fantana Magica. Deasupra ei, in Palatul National, se gasesc colectiile istorice de arta ale orasului. Tot aici exista si un teleferic.
  • Eixample, cunoscut in special pentru constructiile proiectate de arhitectul Antoni Gaudi. Barcelona sustine ca are cea mai numeroasa colectie de cladiri Art Nouveau dintre toata orasele Europei. Stilul, cunoscut in Catalonia drept Modernista, a inflorit dupa 1854.
Oras cu prea multe muzee, cladiri, parcuri, sali de spectacole sau teatre care merita vizitate, incat m-as plictisi sa scriu despre ele, iar voi v-ati plictisi sa cititi. As fi scris despre Gradina Zoologica si despre Camp  Nou, stadionul celor de la FC Barcelona, dar acolo n-am fost. Mai jos aveti cate ceva despre bucataria catalana si, in curand, poze din Barcelona.

*Parte din descrierea zonelor turistice a fost preluata din Barcelona - harta si ghid de buzunar, aparut la Editura RAO. Imagine si informatii istorice despre Barcelona: Wikipedia.

Jimmy

Aromele Cataloniei

""
Carne si vanat
Carnurile afumate catalane sunt renumite in Spania, mai ales carnatii afumati picanti fuet. Carnea de porc apare in aproape orice meniu, cu peus de porc (copite), un fel apreciat din bucataria traditionala. Ruda sa montana, porcul mistret (porc sanglar) este populara toamna tarziu, alaturi de vanat, indeosebi potarniche (perdiu). Iepurele (conill) si melcii (cargols) se regasesc in mese copioase de iarna.

Peste
Barcelona exceleaza in preparate din fructe de mare. Barurile tapas servesc in mod obisnuit sardine si creveti trandafirii fripti sau dati prin usturoi. Pestele este deosebit de bun gatit in stilul paella in fideaua sau inabusit, cum este suquet de peix. Codul uscat usor, sarat (bacalla), domina bucataria catalana si este cel mai savuros cand este copt cu rosii, usturoi si vin (a la llauna).

Fructe si legume
Primavara este anuntata de calcots, o incrucisare intre praz si ceapa, bob (fava) si sparanghel. Vara, tarabele din piata revarsa culorile cireselor, capsunelor, smochinelor, piersicilor si pepenilor, ale vinetelor, ale zucchini (castravete altoit cu dovlecel), ale rosilor si anghinarei. Toamna, catalanii cauta ciuperci salbatice (bolets), iar felurile clasice catalane cu fasole apar in meniuri la apropierea iernii.

zucchini de pe Wikipedia
Feluri locale si specialitati
In mare, bucataria catalana se bazeaza pe patru tipuri de sosuri. Regele lor este sofregit, un amestec scazut de ceapa caramelizata, rosii proaspete si ierburi. Samfaina are vinete coapte, zucchini si piper. Picada este mai picant si are in mod normal pesmet, usturoi, migdale, sofran si seminte de pin. All I oli este un sos asemanator maionezei (dar fara oua), cu usturoi, de obicei servit cu carne fripta si legume. Dar felul de mancare clasic catalan este pa amb tomaquet - paine prajita, frecata cu rosii proaspete si usturoi, apoi stropita cu ulei de masline.
""

Pa amb tomaquet de pe Flickr

Text preluat din Barcelona - Harta si ghid de buzunar, editura RAO

luni, 12 octombrie 2009

Băsescu şi poezia

luni, 12 octombrie 2009
Întreaga pleiadă de analişti politici, jurnalişti, gânditori şi scriitori îl critică astăzi pe Băsescu cu aceeaşi înflăcărare cu care aplaudau victoria lui împotriva monstrousului PSD în 2004. Să fii un susţinător al lui Băsescu în zilele noastre e o crimă aproape la fel de mare cu a fi evreu în vremea lui Hitler. Băsescu e vinovat de tot răul de la Geneză încoace. Băsescu e Dictatorul, Satana. Şi, mai nou, un foarte prost poet.

Preşedintele a recitat în emisiunea Divertis de la Pro TV de sâmbătă seară o poezie scrisă de el în tinereţe. Bineînţeles, somităţile în domeniu, infertile, de altfel, pe tărâmul poeziei, s-au grăbit să dezvăluie precaritatea poeziei băsesciene, punându-l alături, ca etalon, pe Mihai Eminescu. O alăturare la fel de absurdă ca aceea dintre Cristian Tudor Popescu şi Isaac Asimov. Departe de a fi un admirator al lui Băsescu Traian, care a transformat politica de la noi într-un spectacol de tabloid sau, mai degrabă, într-un număr de circ, simt nevoia ''tâmpită'', vorba selecţionerului Razvăn Lucescu după măcelul de la Belgrad, să îi iau apărarea preşedintelui. Băsescu face poezie la fel cum face politică; apelând la emoţii, la context şi la talentul său de actor şi mai puţin la figuri de stil încâlcit-academice şi cuvinte alese. Băsescu nu e poet. Poezia lui e puerilă, stângace, proastă de-a dreptul, dar nimeni nu i-a pretins preşedintelui dibăcie în epitete şi comparaţii. Nu-mi amintesc ca Băsescu să fi recitat în Parlament vreun vers din studenţie. A făcut-o într-o emisiune de divertisment, la întrebarea moderatorului. De aceea, criticile la adresa valorii poeziei băsesciene, care vor lovi publicul în zilele următoare, de parcă interesul acestuia pentru acest subiect merge mai departe de simpla bârfă - aceste critici sunt total neavenite şi irelevante. Analişti, psihologi, comentatori vor extrage din aceste versuri cine ştie ce algoritm al impotenţei politice şi monstruozităţii lui Băsescu.

Dincolo de mise-en-scene-ul politic, poate că ar trebui să ne amintim că şi politicienii au sentimente. Sau, cel puţin, au avut. În tinereţe. Nu-l votaţi pe Băsescu. Dar nu pentru că e un poet prost.

Cristi

vineri, 9 octombrie 2009

Scarile rulante nu sunt amuzante

vineri, 9 octombrie 2009


Pentru cei care nu se descurca prea bine in suedeza, mesajul care apare in clip este urmatorul:
Putem determina mai multi oameni sa urce pe scari si nu pe scara rulanta daca facem urcarea mai amuzanta?
Cu 66% mai multi oameni au ales treptele in locul scarii rulante.
Veselia poate schimba in mod evident comportamentul.
Noi o numim teoria distractiei.
Videoclipul face parte din campania Rolighetsteorin (Teoria distractiei) lansata de producatorul de masini Volkswagen in Suedia si promoveaza ideea ca lucrurile simple, precum un moment de bucurie, îi fac pe oameni sa se schimbe in bine. Daca ne amintim ca Volkswagen in germana inseamna "masina poporului"- asadar apropiata de oameni, simpla, accesibila oricui - si ca Beetle-ul a fost produs timp de 65 de ani si este printre cele mai populare masini, atunci asocierea facuta in mintea consumatorului intre clip si VW devine evidenta.

Jimmy

marți, 6 octombrie 2009

PortAventura, un Disneyland pentru cei mai inalti de 1,20 m

marți, 6 octombrie 2009
PortAventura este cel mai mare parc de distractii din Spania si unul dintre cele mai mari din Europa. Se afla in mijlocul campului, la o ora de mers cu trenul de Barcelona, si are propria lui gara. Asa cum Disneyland apartine studiourilor Walt Disney, PortAventura era detinut in 1995, la deschiderea sa, de studiourile Universal. Pe atunci se scria in doua cuvinte. Din 2004 a fost cumparat de grupul bancar Caixa.
Complexul PortAventura ocupa 825 de hectare de teren si cuprinde mai multe hoteluri, magazine, terenuri de golf si un parc acvatic, Caraibe Aquatic Park. Cu un capital de 1500 de milioane de euro si  18.500 de angajati, pana in 2013 se doreste construirea unui al treilea parc de distractii si extinderea celor existente.

Parcul este impartit in cinci regiuni cu specificuri diferite, fiecare cu propriile atractii si spectacole:


Mediterrania
Intri in parc si ajungi intr-un mic oras din Catalonia, cu magazine, restaurante si port. Zona este dominata de Furius Baco (Baco este desigur Bacchus, cel ametit), roller-coasterul cu cea mai mare viteza din Europa -se ating 135 km/h in 3,5 secunde. Timp de aproape un minut esti suspendat la 4 metri inaltime si ai impresia ca zbori. Cel putin asa zice pe Wiki. Eu nu am apucat sa il incerc deoarece Baco isi facea siesta cand am ajuns.

 

Polynezia
Polynezia reprezinta un grup de peste 1000 de insule din Oceanul Pacific ce formeaza un triunghi intre Hawaii, Noua Zeelanda si Insula Pastelui.

In PortAventura, Polynezia este o zona cu vegetatie naturala, care incearca sa reproduca modul de viata al bastinasilor, cu precadere al celor din Hawaii. Principalele atractii sunt:
  • Tutuki Splash - plimbare cu barca pe un rau de lava care erupe dintr-un vulcan. Nu o sa iei foc si nici nu vei fi impietrit, dar in mod sigur te vei uda.

  • Sea Odyssey - simularea unei calatorii cu un mini-submarin. Povestea are cateva hibe, dar decorul este bine facut.
  • Kon-Tiki Wave - o corabie care se leagana in aer la un unghi de aproximativ 75 de grade (aproximarea imi apartine). Din cauza inertiei, ai senzatia ca stomacul iti face tumbe.


China
Cunoasteti stereotipurile culturale care inconjoara China: dragoni, temple, Marele Zid.
 
 Le veti gasi si in Port Aventura, alaturi de portul care face legatura cu Mediterrania si de:
  • Dragon Khan - cel mai mare roller-coaster, vizibil din orice punct al parcului. Are 45 de metri inaltime, si aproape 1,3 km lungime. Trenuletele care il strabat ating o viteza de peste 105 km/h, te dau peste cap de 8 ori si nu au nevoie decat de 1 minut si 45 de secunde pentru a ajunge la capat. Daca stai in fata, iti dau lacrimile. Legenda spune ca Dragon Khan este reincarnarea unui print chinez pedepsit de zei pentru ca s-a opus imparatului.
  • Tea Cups - cesti de ceai decorate care se invartesc. Inauntru ai un volan care iti permite sa cresti viteza si sa schimbi sensul de rotire
Mexic

Aici este recreata la scara mica civilizatia mayasa premergatoare cuceririi de catre spanioli. Se pune accent pe aventura si descoperire mai mult decat oriunde in alta parte.

Singura atractie pe care am putut sa o testez a fost Hurakan Condor, o structura care te ridica la 100 de metri si apoi iti da drumul in gol cu o viteza de 115 km/h. Caderea dureaza 3 secunde si este cu atat mai intensa daca ai norocul sa fii printre cei care stau in picioare si nu pe scaun.

 

Ca multe alte atractii, Hurakan Condor pare mai inspaimantator vazut din afara sau inainte sa porneasca. In timpul caderii nu ai timp sa iti dai seama ce se intampla.
Templo del Fuego (un templu mayas in care este ascunsa o comoara) si El Diablo-Tren de la Mina erau inchise.

Far West

Un oras care recreaza Vestul Salbatic intr-o maniera foarte realista. Are banca, inchisoare, spanzuratoare, cimitir, un vultur cantaret, un magazin Levi's amenajat in stilul secolului XIX, o gara de unde pleaca un tren care ocoleste o mare parte din parc si... un carusel.



  • Stampida - un roller-coaster cu structura din lemn pe care se intrec si se zguduie doua trenulete cu o viteza de pana la 75 de km/h. In paralel cu Stampida merge o versiune mai mica a sa, Tomahawk


  • Grand Canyon Rapids - imita raul Colorado. Te rotesti prin apa intr-o barca circulara - ca o tagada - printre valuri si cascade. Te uzi. Tot pe apa este si Silver River Flume, doar ca te deplasezi cu un bustean. Asta, ultimul, era de asemenea inchis.
Multe dintre atractii au limita de inaltime de 1,20 sau 1,40 m si avertizari pentru femeile insarcinate si cardiaci. Sunt si cateva pentru cei mici, dar Port Aventura este cu precadere un parc pentru adolescenti si tineri. Daca aveti ocazia, merita sa va duceti, insa va recomand sa nu mergeti in sezon si, mai ales, in week-end. Sunt cozi interminabile. Preturile le gasiti aici (standard si expres). Daca stati mai multe zile si va cazati la unul din hotelurile din parc, aveti intrare gratuita.

Surse poze: parte ale mele, parte de la ei de pe site; harta Polyneziei, de aici
Surse informatii: Wikipedia, PortAventura

Jimmy