marți, 1 septembrie 2009

Jurnal de călătorie. Bulgaria, Cap Kaliakra

marți, 1 septembrie 2009
După o scurtă plimbare pe Champs Elysees ( cel din Vama Veche, ce credeaţi? ), revin pe blog cu un articol despre un alt loc pe care l-am vizitat vara asta. Capul Kaliakra este o limbă de pământ care înaintează aproape 2 kilometri în mare, având o înălţime de 60 de metri. Ca să ajungi aici, trebuie să ieşi de pe drumul care leagă Vama Veche de Balcic şi să mergi cam 12 kilometri, trecând prin orăşelul Kavarna.

                                                               http://www.intovarna.com/
Legenda spune că atunci când Sfântul Nicolae fugea de otomani, Dumnezeu a făcut să apară pământ sub picioarele sale pentru a putea scăpa de urmăritori şi astfel s-a format promontoriul. Nicolae a fost totuşi capturat şi astăzi există o capelă care simbolizează mormântul său. Bineînţeles, legendele sunt doar legende, pentru că la Kaliakra a existat o fortăreaţă încă din Antichitate, folosită de romani şi bizantini, un punct strategic foarte valoros datorită inaccesibilităţii sale.
 
Cea mai cunoscută legendă este însă cea a celor 40 de virgine. Când otomanii au cucerit fortăreaţa în secolul 14, toţi cei dinăuntru au fost omorâţi. Decât să se supună otomanilor şi să fie convertite la religia musulmană, 40 de virgine şi-au legat cozile impletite una de cealaltă şi s-au aruncat în mare.
Una din porţile cetăţii
 
Capela Sfântului Nicolae
La Cap Kaliakra bate un vânt teribil, care îţi taie răsuflarea, la fel ca peisajul infinit din jur, cu marea metalică într-o zi furtunoasă lovindu-se de stâncile eterne. Aici am văzut delfini, Cap Kaliakra fiind declarat zonă protejată în 1941.

Dacă vi s-a făcut foame după plimbarea prin fortăreaţă, există un restaurant atractiv prin arhitectura sa ( este aşezat în stâncă ), dar deloc impresionant prin calitatea serviciilor: comanda întârzie să apară, chelnerii uită ce ai comandat, iar mâncarea nu e grozavă. Mai bine mai aşteptaţi preţ de vreo oră până în Balcic, unde vă recomand să încercaţi Cavarma, un preparat tradiţional bulgăresc. Despre Cavarma şi alte bunătăţi din Balcic în alt articol.

Surse: www.balcic.net, Wikipedia, www.intovarna.com

Cristi

2 comentarii:

Alex spunea...

Incitant si placut :)

Andra spunea...

Super... am fost acolo dar nu stiam toate astea... multumita tie acum stiu :*:*:*